Somali'de çözüm için YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığına görevler düşüyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Somali'ye yaptığı ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünyanın bir kısmının obeziteyle, bir başka bölümünün ise açlıkla uğraştığını belirterek, "Bu, dünyanın dramını yansıtan acı bir tablo. Biz bir şekilde hem halkımızın hem bu konuda duyarlı çevrelerin Somali'ye ilgisini artırmak için oraya gittik. Umarım amacına ulaşmış olur" dedi.

Somali'ye yaptığı ziyareti tamamlayarak İstanbul'a dönen Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, gittikleri kampta 424 bin mülteci bulunduğunu, özellikle çocukların durumunun yürekler acısı olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, BM'nin yanı sıra Kızılay'ın da bölgede çok başarılı bir yardım faaliyeti yürüttüğünü, bu başarının Türk milletinin göğsünü kabarttığını ifade etti.

Yaşanan sorunun kısa sürede çözülemeyeceğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Pek çok ülkeden yardım geliyor ama sorunun çözümü uzun vadeli ve daha sağlıklı bir düşünceyle ele alınması gerekir. Türkiye'nin her üniversitesinin Somali'den 2 ya da 3 öğrenci alarak okutması, onları eğitmesi bence Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin uzun vadede sağlıklı bir zemine oturması açısından çok önemli. Bu konuda YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığına görevler düşüyor. Umuyorum bu şekliyle çözülür. Oradaki sorun sadece açlık değil, barınma, sağlık ve çocukların eğitimleri açısından da sorunlar var. Dünyanın bir kısmı obezite sorunlarıyla uğraşırken bir başka bölümü açlıkla uğraşıyor. Bu, dünyanın dramını yansıtan acı bir tablo. Biz bir şekilde hem halkımızın hem bu konuda duyarlı çevrelerin o bölgeye ilgisini artırmak için oraya gittik. Umarım amacına ulaşmış olur."

Kılıçdaroğlu, bölgede iç açıcı bir manzarayla karşılaşmadıklarını belirterek, insanların uzun yollar katedip mülteci kampına geldiğini, bazılarının yolculuk sırasında çocuklarını yitirdiğini söyledi.

İnsanların naylon brandalar altında yaşadığını, tuvalet ve su sorunu olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, bunların giderilmeye çalışıldığını ancak ihtiyaçların çağdaş anlamda giderilemediğini kaydetti.

Kenya'nın tek başına sorunları çözmesinin mümkün olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Biz Kızılay'a Türkiye'den tonlarca yiyecek malzemesi teslim ettik ki bunlar CHP'li belediyelerin topladığı yardımlardır. Sembolik olarak bir kısmı orada dağıtıldı. Daha sonra Kızılay bunu Türk Büyükelçiliğinin de girişimiyle bölgede dağıtacak" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir