Son çeyrekte yüzde 4 ila 5 arasında büyüme bekleniyor

Bakan Şimşek, "Enflasyondaki geçici artış, kısmen bizden kaynaklanıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2009 yılının son çeyreğinde yüzde 4 ila 5 arasında büyüme kaydedeceği görüşünde olduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi Maliye Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen "Global Krizin Türk Kamu Maliyesine Yansımaları" konulu toplantıda konuşan Şimşek, Türkiye'de de bütçe açıklarının kriz döneminde arttığına değindi.

Bütçe açığını 2009 yılı için başlangıçta milli gelirin yüzde 1'i civarında öngördüklerini kaydeden Şimşek, gerçekleşmenin yüzde 5,5 olduğunu belirtti. Bunun önemli bir sapma olduğuna işaret eden Şimşek şöyle konuştu:

"Bu sadece Türkiye'ye özgü değil. Bütçe açıkları milli gelire oranla Türkiye'den daha fazla artan 20 ülkeyi sayabilirim. Türkiye'de bütçe açığı yüzde 5,5'a çıkınca, milli gelirde küçülme söz konusu olunca bunun sonucu olarak borcun milli gelire oranı artmıştır. Bu, kamu borç stoğunun milli gelire oranı program tahminlerine göre yüzde 47'ler civarına çıkacak. Ama aslında ben hafif de olsa onun altında kalabilir diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye yılın son çeyreğinde çok güçlü büyüme performansı ortaya koymuştur diye düşünüyorum.

Ben Türkiye'nin son çeyreğinde yüzde 4 ila 5 arasında büyüdüğü kanısındayım. Ben eldeki birtakım verilerden yola çıkıyorum. Resmi rakamlar değil... Bu, 2009 yılına ilişkin daralmayı belki öngördüğümüz yüzde 6'nın altına çekebilir."

"Enflasyondaki geçici artış bizden kaynaklanıyor"

Enflasyonun da Türkiye'nin geçmişte yaşadığı krizlerde genellikle katlandığını hatırlatan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu dönemde öyle olmamıştır. Özellikle normal, bizim bildiğimiz, açıklanan enflasyon rakamları hafif yükseliş eğilimindedir. Ancak aslında temel enflasyon, çekirdek enflasyon verilerine bakarsanız enflasyonun yüzde 3,8-4'lerde olduğunu göreceksiniz. Temelde bir sorun yok. Orta vadeli beklentilerde de ciddi bozulma yok. Piyasa doğru okuyor. Geçici bir artış var. O da kısmen bizden kaynaklanıyor.

Biz dedik ki mali kredibilite, bütçe hedeflerinin kredibilitesi, geçici bir enflasyon artışına oranla bizim için daha kritiktir. Birtakım arzulanmayan tedbirleri uygulamaya koyduk. Çekirdek enflasyon önemli bir göstergedir. Ona doğru bir eğilime gidileceğini düşünüyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir