Son dakika Karadeniz'de sıcak saatler! Rusya, Karadeniz'de ABD İHA'sını düşürdü

Son dakika gelişmesi...Karadeniz'de sıcak saatler yaşanıyor. İki Rus Su-27 uçağı Karadeniz'de ABD'ye ait İHA'yı taciz etti. Uçaklardan birinin çarptığı İHA uluslararası sulara düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Pentagon, iki Rus Su-27 uçağının Karadeniz’de ABD'ye ait MQ-9 insansız hava aracını taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un uluslararası sulara düştüğünü açıkladı.ABD ordusu tarafından 'pervasız' olarak nitelendirilen olay şiddetle kınandı.

Hava kuvvetlerinden açıklama

ABD Hava Kuvvetleri'nin denizaşırı bölgelerinde bulunan ABD Hava Kuvvetleri Generali James Hecker, "MQ-9 uçağımız, uluslararası hava sahasında rutin operasyonlar yürütürken, bir Rus uçağı tarafından durdurulup vuruldu" açıklamasını yaptı.

Joe Biden, olayla ilgili bilgilendirildi

Başkan Joe Biden, olayla ilgili bilgilendirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Kirby, ABD'nin Karadeniz üzerindeki uçuş ve operasyonlarına devam edeceğini belirtti.

NATO müttefiklerine olay hakkında bilgi verildi

Dünyanın diğer kısımlarında da ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına bağlı kalacaklarını belirten Kirby, uluslararası sularda ve hava sahasında gerçekleştirilecek herhangi bir eylem için Rusya'yı bilgilendirme zorunluluğunda olmadıklarını ifade etti.

ABD'li General Cavoli NATO müttefiklerine olay hakkında bilgi verdi.

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı'ndan açıklama

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı'ndan (EUCOM) yapılan yazılı açıklamada, Rusya’ya ait iki Su-27 uçağının Karadeniz üzerinde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı MQ-9 istihbarat, gözlem ve keşif insansız hava aracına (İHA) “profesyonel olmayan bir şekilde önleme yaptığı” kaydedildi.

Açıklamada, “Sabah saat 7.30 sularında Rus Su-27’lerinden biri MQ-9’ın pervanesine çarptı. ABD Kuvvetleri MQ-9’u Karadeniz’de uluslararası sulara düşürmek zorunda kaldı. Çarpışmadan önce Su-27 uçağı düşüncesizce, çevreye zarar vererek, gayri profesyonel bir şekilde MQ-9’un üzerine yakıt püskürttü ve önünde uçtu. Bu olay güvensiz ve gayri profesyonelliğin yanı sıra beceriksizliğin göstergesidir.” denildi.

 Bu davranışlar tehlikeli yanlış hesaplamalara yol açabilir

Bu olayın, Rus pilotlar tarafından gerçekleştirilen bir dizi tehlikeli eylemin devamı olduğuna işaret edilen açıklamada, bu davranışların tehlikeli olduğu ve yanlış hesaplamalara yol açabileceği kaydedildi.

Açıklamada sözlerine yer verilen ABD’nin Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James B. Hecker, “Bizim MQ-9 hava aracımız uluslararası hava sahasında Rus uçağı tarafından vurulduğunda rutin operasyonlar yürütüyordu.” değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz Saray: İHA uluslararası hava sahasındaydı

Beyaz Saray İletişim Koordinatörü John Kirby'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "ABD İHA'sı kimse için tehdit oluşturmuyordu ve uluslararası hava sahasındaydı" denildi.

ABD Rusya'nın Washington Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne çağırdı

ABD, Rusya'nın Washington Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price “Rus büyükelçisini Bakanlık'a çağırdık. Moskova'da bulunan büyükelçimiz Tracy de Rusya Dışişleri Bakanlığı'na güçlü bir mesaj iletti" ifadelerini kullandı.