Son gün konut kredisine koştular

Yeni yılda, konut bedelinin yüzde 75'ine indirilmesi kararı nedeniyle bankalarda yoğunluk yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA -  Konut kredilerinde, kullanılabilecek miktarların 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle düşürülmesi, yılın son gününde de bankalarda yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

Konya merkezli faaliyet gösteren Barem Gayrimenkul Değerleme A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Soydemir, BDDK'nın ilgili tebliği uyarınca, konut kredileri ve ticari emlak kredi miktarlarının değiştirildiğini hatırlattı.

Bu tebliğe göre, konut için bankaların verdiği kredi miktarının, konut değerinin yüzde 75, ticari emlak değerinin ise yüzde 50'si ile sınırlandırıldığını ifade eden Soydemir, şunları kaydetti:

"Bu kararın alınmasının nedeni, ABD'de yaşanan ve dünyayı saran tutsat (mortgage) krizi benzeri, aşırı ve gerçek dışı emlak kredisi kullanımını önlemek. Çünkü bankalar, bugüne kadar emlak değerinin yüzde 100'üne yakın kredi kullandırabiliyordu. Ayrıca şu an Türkiye'de konut ihtiyacı doyma noktasına ulaştığı için suistimallere karşı böyle bir tedbir alındı. Öte yandan, daha önce yerel düzeyde eksperlere yaptırılan gayrimenkul değerleme işleminin artık SPK ve BDDK lisanslı şirketlere yaptırma zorunluluğu getirildi. 1 Ocak'tan itibaren aldıkları konut ya da iş yeri için yüzde 75 ve üzerinde kredi kullanmak isteyen kişi ve firmalar, son 10 gündür bankalarda ve değerleme şirketlerinde büyük bir yoğunluk oluşturdu. Kredilerine son gün onay almak isteyenler, bugün özellikle bankalarda çok büyük bir yoğunluk yaşanmasına neden oluyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir