”Sorun, esneklik ve işbirliği yaklaşımıyla aşılacak”

Dışişleri Bakanı Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yaptıkları görüşmede son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sorununu da ele aldıklarını belirterek, "Bu sorunun Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Türkiye'ye günübirlik ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisinde yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Babacan, yaptığı konuşmada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve heyet üyelerini Türkiye'de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Türkiye ve Rusya dost iki ülkedir. İlişkilerimize koymuş olduğumuz hedef çok boyutlu geliştirilmiş bir ortaklıktır" dedi.

Çok yönlü bir işbirliği anlayışları bulunduğunu ifade eden Babacan, Rusya Federasyonu ile ilişkilere büyük değer atfetmekte olduklarını vurguladı. Babacan, şunları söyledi:

"İkili ticari ilişkilerimiz üst düzeyde"

"Rusya'yı yalnızca komşu ve dost bir ülke olarak değil, aynı zamanda Türkiye'nin ticaret ve enerji alanlarında başlıca ortaklarından biri olarak görmekteyiz. İkili ticari ilişkilerimiz üst düzeyde seyretmektedir. Rusya 2008 yılının ilk 6 aylık dönemindeki yaklaşık 20 milyar dolarlık ikili ticaret hacmiyle Türkiye'nin birinci ticaret ortağıdır. Türk iş adamları ve inşaat firmalarının Rusya Federasyonu'ndaki başarılı çalışmalarını hep beraber takdirle izliyoruz.

Yine beşeri ilişkiler de Türkiye ile Rusya arasında hızla gelişmekte, 2007 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistlerin sayısı 2.5 milyonu aşmıştı, bu yılın ilk 7 ayında 1.6 milyon gibi bir rakam görüyoruz. Türkiye, Rusların en çok tercih ettiği bir tatil ülkesi artık.

Rusya Federasyonu ile enerji alanındaki işbirliğine de önem atfediyoruz. Bu işbirliğinin gelecekte gerçekleştirilecek karşılıklı yarara dayalı projelerle ileri götürülmesini umuyoruz. Türkiye, Rusya Federasyonu ve bölgedeki diğer üretici ülkelerin petrol ve doğal gazlarını tüketici pazarlarına güvenlik ve ekonomik biçimde ulaştırılmasından kilit bir konuma sahiptir ve işbirliğimizin enerji arz güvenliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum.

Bu kadar olumlu bir tablo içerisinde son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sonucunda yaşanan gecikmelerden kaynaklanan sorunu da değerli dostumla samimi ve yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Bu sorunun da Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz."

Babacan, görüşmelerde Kafkaslar başta olmak üzere Kıbrıs, Orta Doğu, Irak, İran gibi ortak bölgesel sorunları da ele aldıklarını ve görüş alışverişlerinde bulunduklarını dile getirdi.

Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu

Kafkasya'daki barış ve istikrarın sağlanmasının bölgenin sınır komşusu olan Türkiye açısından hayati önemi taşıdığını belirten Babacan, şunları kaydetti:

"Ülkemizin aynı zamanda bu çerçevede büyük sorumlulukları da bulunmaktadır. Türkiye, hangi koşullar altında olursa olsun sorunların barışçıl yöntemlerle ve diyalog yoluyla çözülmesi için elinden gelen gayretleri sürdürecektir. Türkiye, Gürcistan'da son dönemlerde meydana gelen gelişmeleri endişeyle takip etmektedir. Daha önce de açıkladığımız gibi Gürcistan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne Türkiye önem vermektedir. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle yakın ve dostane ilişkiler içinde olmasının verdiği sorumluluk duygusuyla hareket ettiği ve şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz temaslar konusunda da yine bakan Lavrov ile görüş alışverişinde bulunduk. Kafkaslardaki barış ve güvenliğin tesis edilmesinin önemine işaretle ihtilafların sıcak çatışmalara sebebiyet vermeden uluslararası hukuk çerçevesinde, diyalog ve uzlaşı yoluyla çözülmesini arzu ettiğimi de vurguladım."

"Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" önerisi hakkında da kapsamlı görüş alışverişinde bulunma imkanı bulduklarını anlatan Babacan, şöyle devam etti:

"Bu önerimizin bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için bölge ülkeleri arasında güven tesis etmeyi hedefleyen, geleceğe ilişkin vizyonu bulunan inisiyatif olduğu konusunda mutabık olduğumuzu memnuniyetle öğrendim. Söz konusu inisiyatifin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi yakın istişarelerimizi ve işbirliğimizi sürdürme kararını da beraberce aldık. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkinin ve aynı zamanda işbirliğinin çok boyutlu ortaklık temelinde daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli koşulların mevcut olduğuna inanmaktayım."  

"Türkiye bir numaralı ticaret ortağı"

Lavrov, düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ile ilişkilerinin her zaman dostane bir güven ortamında cereyan ettiğini belirtti. İki ülke arasındaki siyasi diyaloğun yüksek tempoda devam ettiğine dikkati çeken Lavrov, Türkiye'ye son 3 ayda ikinci ziyaretini yaptığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yıl sonunda Rusya Federasyonu'na yapacağı ziyareti hatırlatan Lavrov, görüşmede bu ziyaretle ilgili hazırlıkların da ele alındığını belirterek, "Bu ziyaretler ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandıracak" dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ticaretin rekor düzeyde geliştiğini, devlet başkanları tarafından konulan 25 milyar dolar dış ticaret hacmi seviyesine çıkma hedefini gerçekleştirmeyi umduklarını belirten Lavrov, iki ülke arasındaki yatırım ve işbirliğinin de günden güne geliştiğini söyledi. Rus turistlerin Türkiye'ye akınının devam ettiğini, geçen seneki 2,5 milyon kişilik rekorun bu yıl aşılacağını kaydeden Lavrov, Rusya'nın, Türkiye'nin hem bir numaralı ticaret ortağı, hem de harika bir tatil merkezi olduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin süreci ilerletme çabalarını takdirle karşılıyoruz"

Lavrov, iki ülke arasındaki ilişkilerde hedefin "çok boyutlu ileri ortaklık temelinde işbirliği" olduğunu vurguladı. Görüşmede Kafkaslar'daki sorunları da değerlendirdiklerini belirten Lavrov, şöyle devam etti:

"Her şeyden önce barışın, emniyetin, sükunetin bölgede idame ettirilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Maalesef bölgedeki diğer ülkeler Rusya Federasyonu gibi hareket etmeyebiliyor. Uluslararası yükümlülükler ihlal ediliyor. Güney Osetya'ya karşı saldırılar gördük. Bu da binlerce insan ve onlarca barış gücü gönüllüsünün hayatına mal oldu. Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığının tanınması bu koşullarda tek çıkar yoldu. Bu Abhazya ve Güney Osetya'nın güvenliğini korumakla kalmayacak, aynı zamanda bu halkların varlığını sürdürebilmelerinin de tek alternatifidir."

Konu hakkında ikili işbirliği ve diyaloğun geliştirilmesi yönündeki niyetlerini ortaya koyduklarını ifade eden Lavrov, şunları söyledi:

"Kafkasya sorunu bağlamında, biz Türkiye'nin bu süreci ilerletme çabalarını takdirle karşılıyoruz. Ankara'nın yeni bir işbirliği platformu oluşturulması teklifini ele aldık. Bunu destekliyoruz. Bu alanda mekanizma oluşturulması konusunda yapılan çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Ve tabii ki, bunun için gerekli koşulların sağlanması gerek. Güney Osetya'ya karşı saldırganlığın olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması gerekir. Ancak, ortaklarımızla karşılıklı işbirliği ve anlayış temelinde mutabıkız. Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu konusunda, bakanlar ve uzmanlar düzeyinde bu konulardaki görüşmelerin devam etmesine karar verdik." 

Görüşmede, bölgesel konuların da ele alındığını belirten Sergey Lavrov, Karadeniz bölgesinde kurulan mekanizmaların da aktif bir şekilde kullanılması gerektiğini, Karedeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) gibi işbirliklerinin geliştirilmesi konusunda da mutabakata vardıklarını bildirdi.

Lavrov, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde bir çözümden yana olduklarını  vurguladı, İran konusunda ise bu ülkenin nükleer programı çerçevesindeki sorunun barışçıl şekilde çözülmesini arzu ettiklerini söyledi. Lavrov, "Biz ileride de Türkiye ile sıkı bir işbirliği içinde olmak istiyoruz. Sadece siyasi, ekonomik ve ticari değil, kültürel anlamda da bunu devam ettirmek istiyoruz" dedi.