”Sorunların çözülmesi ticaretin artmasını sağlayacak”

Çağlayan, Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komisyonu'nun 5. Dönem Toplantısı'nda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Kırgızistan'da taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi, demiryolu taşımacılığına da önem verilmesi ve burada iş yapan Türk firmalarının sorunlarının çözülmesinin iki ülke arasındaki ticaretin hızla artmasına katkı sağlayacağını bildirdi.

Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 5. Dönem Toplantısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Kırgızistan Maliye Bakanı Tacikan Kalimbetova başkanlığında Ankara'da yapıldı. Bakan Çağlayan, iki ülke arasında her alanda ilişkilerin artış göstermesine rağmen bunu yeterli bulmadıklarını belirten Çağlayan, ekonomik, ticari, kültürel ve sosyal ilişkilerin çok daha ileri seviyelere çıkarılması gerektiğini vurguladı. Kırgızistan'ın ekonomide değişim çabalarını kutladıklarını belirten Çağlayan, Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde yaşadığı deneyimi Kırgızistan ile paylaşmaktan mutluluk duyacağını ifade etti. Türkiye'nin bütün dost ve kardeş ülkelerin refahının artmasına katkı sağlamayı amaçladığını, Orta Asya'da yaşayan Türk Cumhuriyetleriyle birlikte kalkınmak ve insanların refahını birlikte artırma çabasında olduklarını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Son 15 yılda Kırgızistan ile ilişkilerimiz hızla gelişmiş, somut adımlar atılmış ve hukuki alt yapı oluşmuştur, ama yeterli değildir.Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkiler çok daha ileri seviyede olmalıdır. Türkiye'nin ekonomik potansiyeli, Türk özel sektörünün büyüklüğü ve iş yapma kapasiteleri dikkate alındığında Kırgız ihalelerinden yeterince yararlanamamaları iki ülke için de kayıp olacaktır. Alt yapı, baraj ve otoyol inşaatlarında Türk müteahhitlik sektörüne öncelik tanıyacağını düşünüyorum."

Türk müteahhitlik sektörüne öncelik verildiği takdirde hem Türkiye'nin hem de Kırgızistan'ın kazanacağını vurgulayan Çağlayan, iki ülke arasında yıl sonu itibariyle 250 milyon dolara ulaşması beklenen ticaret hacminin 500 milyon dolara, 1 milyar dolara çıkarılmaması için hiçbir neden olmadığını söyledi. Çağlayan iki ülke arasında çalışmaları sürdürülen tercihli ticaret anlaşmasının sonuçlandırılması ve 2008-2010 yıllarına ilişkin icra planının hayata geçirilmesinin öncelikleri arasında olduğunu kaydetti. Sanayi Bakanı, Kırgızistan'da taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi ve karayolu taşımacılığı yanında demiryolu taşımacılığına da önem verilmesinin iki ülke arasında ticaretin hızla artmasına katkı sağlayacağını vurguladı. Çağlayan, Türk iş adamlarının bu ülkede yatırım yapmalarının sağlanması ve hali hazırda burada iş yapan firmaların sorunlarının bir an önce çözülmesinin de ilişkileri artıracağını söyledi.

Kalimbetova: Ciddi tedbirler alınmalı

Kırgızistan Maliye Bakanı Tacikan Kalimbetova da iki ülke arasında ticaretin artırılması için ciddi tedbirlerin alınması ve bunların bugün imzalanacak protokolde yer alması gerektiğini belirtti. İki ülke iş adamlarının temaslarının artırılmasının önemli olduğunu ifade eden Konuk Bakan, KOBİ'lerin geliştirilmesi için "Türkiye-Kırgızistan İş Forumu" düzenlenmesini teklif etti. Kırgızistan Maliye Bakanı, özel sanayi bölgeleri uygulamaları, malların standardizasyonu konusunda çalışan laboratuvarlar ve teknoparkların oluşturulması konusunda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini kaydetti. Toplantının en önemli konularından birinin Kırgızistan'ın dış borçları olduğunu belirten Kalimbetova, bu konuda gerekli çalışmalar yapılarak protokole konulmasını istedi. Kırgızistan'ın 142 milyar kilovat saatlik bir hidroelektrik üretim kapasitesine sahip olduğuna işaret eden Konuk Bakan, bu kaynağın değerlendirilmesi için Türk iş adamlarını ülkesine davet etti. Kalimbetova, Türk müteşebbislerinin Kırgızistan'da turizm ve avcılık alanlarında da pek çok şey yapabileceklerini söyledi.