Soruşturma Komisyonu toplandı!

Meclis Soruşturma Komisyonu, AK Partili eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyeceğine karar vermek üzere toplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2014 yılında siyasetin en önemli gündem maddesi haline gelen yolsuzluk tartışmalarında önemli bir aşamaya gelindi. Meclis 2015’in en dikkat çekici mesailerinden birini bugün 4 eski bakan ile ilgili vereceği karar için yapıyor. Eski Bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki Soruşturma Komisyonu şu sıral Yüce Divan konusunda kararını verecek. Oylamanın sonucunu AK Partili üyelerin oyları belirleyecek. 4 bakan hakkındaki nihai oylama ise ocak ayının son günlerinde Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak.

TBMM Soruşturma Komisyonu’nda her bakan için ayrı ayrı oylaması yapılacak. Komisyon, HDP’nin tek üyesi komisyondan çekildiği için 14 üyeyle toplanacak. Komisyonda AK Parti’den 9,
CHP’den 4, MHP’den 1 üye bulunuyor. Komisyondan Yüce Divan’a sevk kararı çıkması için oylamaya katılanların yarısından bir fazlasının, bu yönde oy kullanması gerekiyor. Komisyonun raporunu tamamlayıp TBMM Başkanlığı'na sunmasının ardından 10 gün içerisinde Genel Kurul’da oylama yapılacak ve 4 bakan hakkında nihai karar verilecek.

"Komisyon Başkanı kurayla, her üyeye söz verecek"

Komisyon Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, toplantıya girerken gazetecilerin soruları üzerine, "Komisyon Başkanı kurayla, her üyeye söz verecek. Söz alan üye, her bakan ile ilgili görüşlerini ifade edecek. Yüce Divan'a gidip gitmemesi yönündeki kararını ifade edecek" dedi. 

"Bakanlar, Saray'ın bahçesinde oturuyormuş"

Komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger de gazetecilerin "heyecanlı mısınız?" sorularına, "Ben niye heyecanlı olayım. Onlar heyecanlansın. Bakanlar, Saray'ın bahçesinde oturuyormuş diyorlar. Bence doğru yerde oturuyorlar kendilerince..." karşılığını verdi. 

 276 milletvekilinin “evet” oyu vermesi gerekiyor

Genel Kurul’daki oylamanın bu ayın sonlarına doğru yapılması Yüce Divan’a sevk için salt çoğunluk olan 276 milletvekilinin “evet” oyu vermesi gerekiyor. Gizli oylamada AK Parti’den 50-
60 milletvekilinin ‘evet’ oyu kullanması durumunda ‘Yüce Divan’a sevk’ kararı
çıkabilecek. Kulislerde, AK Parti’den Yüce Divan yönünde oy kullanacak milletvekilinin
bu sayıyı bulmayacağı konuşuluyor. Bazı AK Partili milletvekillerinin 4 bakanın Meclis’te aklanması yerine Yüce Divan’a giderek aklanmasının daha doğru olduğu, bunun AK Parti’nin
yolsuzlukların üzerini örtmek yerine, üzeri gittiğini göstereceği düşüncesinde oldukları dile getiriliyor.

Bağış’tan dikkat çeken mesajlar

Soruşturma Komisyonu’nun yapacağı toplantıya saatler kala, hakkında oylama yapılacak eski bakanlardan Egemen Bağış, twitter üzerinden paylaştığı haberlerle dikkat çekti. Bağış, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmemesini savunan köşe yazılarını ve haberleri twitter üzerinden takipçileriyle paylaştı. Öte yandan Trobzon'da konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'de komisyonun açıklayacağı kararara saygı duyacaklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir