Sosyal medyadaki hakarete karşı nöbetçi noter

Noterler artık 7/24 hizmet verecek. Vatandaş, daha sonra dava açmak için delil olarak kullanmak istediği bütün içerikleri, gece yarısı bile olsa noter işlemi olarak kayda alabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

 

Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik, 1 Mart’ta yürürlüğe girdi. Yasa, “Elektronik Ortamda Tespit” uygulaması getiriyor. Türkiye Noterler Birliği (TNB) iki yıllık yatırım ve hazırlıktan sonra, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte kendi uygulamasını da faaliyete geçirdi. TNB’nin internet sitesi üzerinden sosyal medya ve internet sitelerinde görülen bir paylaşımın kaydı anında yapılabilecek. İnternet ortamındaki her türlü veri elektronik olarak tespit edilebilecek. Aynı zamanda bilgisayar, cep telefonu ya da tablet bilgisayar gibi her türlü donanımdaki verilerin de tespiti mümkün olacak. 

“Noterler artık 7/24 hizmete verecek” diyen TNB Başkanı Yunus Tutar, yeni uygulamayı şöyle anlattı: 

“TNB portala girerek tespit edilmesini istediğiniz yeri online belirleyebileceksiniz. Sistem arka planda her adımı kaydediyor, hangi sayfayı açtınız, nereyi tıkladınız gibi tüm bilgiler kaydediliyor. Bu veriler ve iz kayıtları özet bilgileri alınarak zaman damgası ile damgalandıktan sonra değiştirilemez bir şekilde TNB Bilgi Sistemlerine kaydediliyor ve size bir başvuru numarası veriliyor. Ertesi gün bu numarayla notere gidip fiziki tespit tutanağınızı alıyorsunuz. Birisi sosyal medyada sizin hakkınızda bir paylaşımda bulunmuş, dava açacaksınız, bunun için delil olarak noter tespit tutanağı kullanacaksınız. Ancak siz notere gidene kadar yazan kişi bunu silebilir. Ekran görüntüsünü alsanız bile delil olarak kullanılamayabilir. İşte elektronik ortamda tespit bu gibi durumlarda kullanılabilecek, 7/24 çalışan bir sistem. Bu sistem tespit edilen konu ile ilgili yargı sürecinde denetime elverişli bir arşive olanak sağlıyor.” 

Yenilik sadece e- tespit’le sınırlı değil. Noterlik işlemlerinin tümü e-arşive kaydedilecek ve yasal sınırlar çerçevesinde elektronik ortamda paylaşılabilir hale gelecek. TNB portalı üzerinden noter randevusu alınabilecek, işlemler önceden başlatılacak. Notere gitmeden hangi evrakların gerekli olduğu bilgisi e – posta olarak gelecek. Yunus Tutar, “Noterliklerde imza onayı yapılmadan gerçekleştirilen ihtarname, ihbarname, çeviri, örnek verme ve tespit gibi işlemler artık elektronik imza ile noterliğe gelmeden yapılabilecek. Bütün bu işlemler için TNB web sitesi (www.tnb.org.tr/e-hizmetler) üzerinden işlem artık mümkün” dedi. 

Dışişleri Bakanlığı ile entegrasyon 

Dışişleri Bakanlığı ve TNB sistemleri arasındaki entegrasyon ile konsolosluklarda yapılan noterlik işlemleri TNB bilgi sistemlerine kaydedilecek ve saklanacak. Yurtdışında yapılan bir vekaletnamenin geçerliliğinin doğrulanması, TNB bilgi sistemlerinden yapılabilecek. 

Noterler, Avrupalı meslektaşları gibi önleyici yargıda daha etkin rol alacak. TNB Başkanı Tutar, şöyle dedi: “1844 noterliğimizle vatandaşlarımızın günlük hayatını kapsayan konularda güveni temsil eden bir kurumuz. Yargı Reformuyla noterlerin önleyici yargıda daha etkin rol almasını hedefl iyoruz. Hukuki işlemleri güvence altına alarak birçok konunun yargıya taşınmasını önleyen noterlerin çekişmesiz yargı işlemlerini üstlenmeleri yargı yükünü azaltacak, ihtilafl arı doğmadan önleyecek. Avrupa ve Güney Amerika modellerini takip ediyoruz. Yaptığımız çalışmaları Adalet Bakanlığı’na sunduk. Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı’nda noterlere çekişmesiz yargı işlemlerinde ve gayrimenkule ilişkin işlemlerde yeni görevler verilmesi gibi başlıklar yayımlandı. 2016 içinde yapılması gerekenler içindedir. Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan Noterlik Kanun Tasarısı Bilim Komisyonu çalışmalarını tamamlamak üzere; hazırlanan tasarı görüşle re sunulduktan sonra yasallaşma sürecinin başlayacağına inanıyoruz.” 

Tutar, mesleğe giriş konusunda da yeni düzenlemelerin eşiğinde oluklarını, yasal değişiklikler gerçekleştiğinde belgeyle atama sisteminin sona ereceğini, noter ve noter yardımcılarının da sınavla belirleneceğini söyledi. Tutar, “Noter yardımcısı kadroları ile noterliklerdeki yetkinlik düzeyimizi artıracağız. 2 bin genç hukukçuya iş imkanı doğacak” dedi.

'Tapu devir işlemlerinde de yetki istiyoruz'

TNB Başkanı Tutar, 2015 yılında 6 milyon 800 bin adet araç alım-satım işlemini başarıyla gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, benzer bir yetkiyi tapu, devir işlemlerinde almak istediklerini söyledi. Tutar, “Noterler hukukçudur, taşınmazlara ilişkin işlemlerin hukukçular tarafından yapılacak olması, bu işin tamamen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınacağı anlamına gelmiyor. Sicilin tutulması, Tapu Sicil Genel Müdürlüğü’nde devam edecek. Araçta da tescil sicili Emniyet’te. Tapu Sicil Genel Müdürlüğü’nde çalışan görevliler de daha rahat görev yapacaklar. Bu yeni bir keşif değil; AB’deki hemen hemen tüm ülkelerde aynı sistem var” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir