Soyak bu yıl 2 bin konut satıp 2011 cirosunu yakalayacak

1 milyar TL'lik cirosunun yarısını konut satışlarından elde eden Soyak, bu yıl 2 bin konut satmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Soyak olarak satışta olan 6 projeleri olduğunu söyleyen Soyak CEO'su Emre Çamlıbel, 2011'de 2 bin konut sattıklarını belirterek, bu yıl da 2 bin konut satmayı planladıklarını söyledi. 2011'in kendileri için yeni projelerin satışa sunulduğu bir yıl olarak geçtiğini ifade eden Çamlıbel, 2011'de satılan projelerden 500 milyon TL ciro elde ettiklerini, bu yıl da 500 milyon TL ciro beklediklerini kaydetti.

CİRONUN YARISI KONUTTAN

Satışta olan projeler arasında Soyak Evostar, Soyak Park Aparts, Bahçe bahçe, Soyak Soho ve Soyak Mavişehir Optimus ve Soyak Siesta projeleri olduğunu anlatan Çamlıbel, enerji, döküm, çimento ve gayrimenkul gibi dört sektörde faaliyet gösteren Soyak'ın 1 milyar TL'lik cirosunun yarısını konuttan sağladığını kaydederek, "Kalan kısmın 200 milyon TL'sini dökümden, 200 milyon TL'sini çimentodan, 100 milyon TL'yi de enerjiden sağlıyoruz" dedi.

İSTANBUL'DA 4 PROJE İNŞA EDİLİYOR

İstanbul'da ikisi Halkalı, biri Bahçeşehir diğeri Zincirlikuyu'da olmak 4 projelerinin inşaatının sürdüğünü belirten Emre Çamlıbel, Halkalı'da inşaatı süren projeler arasında yer alan Soyak Evostar'ın yüzde 60'ını 6 ayda sattıklarını söyledi. Çamlıbel, "Yine Halkalı'da 12 ay önce Soyak Park Aparts'ın da yüzde 65'ni sattık. Bahçeşehir'de inşaatı süren 300 villalık Bahçe Bahçe projesinin ise yüzde 10'nu sattık.

İstanbul'daki dördüncü projemiz ise Zincirlikuyu'da yapılan Soyak Soho projesi. 77 daireden oluşan rezidans projesinin ise yüzde 15'ini sattık" dedi. Rezidansların metrekare fiyatlarının 6 bin eurodan başladığını kaydeden Çamlıbel, 8 katlı Soho projesinde ayrıca 3 bin 500 metrekarelik ofis alanı da yapacaklarını söyledi. Çamlıbel, projedeki bu ofis alanını satacaklarını belirtti.

İstanbul'daki bu projeleri dışında İzmir'de Soyak Mavişehir Optimus ve Soyak Siesta projeleri olduğunu anlatan Çamlıbel, 6 etaplı olarak yapılan Soyak Siesta'nın 2 bin 250 konuttan oluştuğunu kaydederek, "Burada bin 500 konutu satışa sunduk. Bunların 1000 tanesini sattık. Ayrıca 750 tane de henüz satışa sunmadığımız etaplarımız var. Bunları da önümüzdeki dönemde satışa çıkaracağız" dedi. Bin 100 konuttan oluşan Soyak Mavişehir Optimus'un ise 7-8 ayda yüzde 55'ni sattıklarını söyledi.

İSTANBUL'A OFİS, İZMİR'E KONUT

2012'de bir-iki projeyi daha satışa sunacaklarını anlatan Çamlıbel, İzmir'de nisan-mayıs ayları gibi satışa sunmayı planladıkları bahçeli ev projeleri olduğunu anlattı. Ayrıca Levent'te Büyükdere Caddesi üzerinde ofis projelerinin inşaatının devam ettiğini aktaran Çamlıbel, inşaatı süren bu projenin kiralama çalışmalarına başlayacaklarını 2013 yılında ise taşınmaların başlayacağını kaydetti. Soyak'ın merkezini de bu ofise taşıyacaklarını aktaran Çamlıbel, "Ancak Soyak projenin yüzde 10'unu dolduracak. Geri kalan bölüm ise kiralanacak" dedi. Evostar, Park Aparts ve Bahçe Bahçe projelerinin Emlak GYO ile birlikte hasılat paylaşım modeliyle yaptıklarını geri kalanını ise kendi arsalarına yaptıklarını dile getiren Çamlıbel, "Elimizde 15-20 yıllık arsalarımızda var. Önümüzdeki yıllarda ayrıca hasılat paylaşım ve kat karşılığı yapmak için de arsada bakıyoruz. Bir miktar kendi arsamız bir miktar diğer yöntemle gideceğiz" dedi.

ALANLARIN YÜZDE 70 OTURUM AMAÇLI

Projelerin büyük çoğunluğunun orta ve orta üst gelir grubuna hitap ettiğini kaydeden Çamlıbel, kendilerinden ev alanların yüzde 70'inin oturum, yüzde 30'nun ise yatırım ve kiraya vermek amacıyla aldığını söyledi.

Enerjide yıllık 500 milyon kilowat/saat kapasitesine eriştiklerini söyleyen Çamlıbel, "Dökümde 70 bin ton kapasitemiz var. Çimentoda 2 milyon ton kapasitemiz var. Ama ana işimiz ofisiyle konutuyla gayrimenkul. Önümüzdeki dönemde de ağırlıkla enerji ve gayrimenkul alanlarına yatırım yapıp oralarda büyümek istiyoruz" açıklamasını yaptı.

2012 TEMKİNLİ GEÇECEK

2011'in son bir-iki ay dışında çok başarılı geçtiğini anlatan Çamlıbel, 2012'nin daha temkinli geçeceğini ifade etti. Konut kredi faizin kasım öncesi rakamlara, 1.50'den 1.08'e düştüğünü anlatan Çamlıbel, bunun kredi kullanımını artırdığını söyledi.

İstanbul'da 100 binden fazla markalı konut satıldı

Şirketlerin düzenlediği kampanyalar ve düşük faizin 2011'de satışları artırdığını anlatan Emre Çamlıbel, bu nedenle 2011'de İstanbul'da 100 bine yakın markalı konutun satıldığını kaydetti. Markasız ve ikinci el konut satışlar da eklendiğinde Türkiye'de yıllık 30-40 milyar euroluk bir konut pazarı oluştuğunu belirtti.

1 milyon dolarla kullandığı ofisi yeşil yaptı

1 milyon dolar yatırıp Mecidiyeköy'deki mevcut binalarını leed sertifikalı yaptıklarını aktaran Çamlıbel, "Yeni binada yeşil yapmak önemli ancak eskiyi dönüştürmek çok daha önemli. Bu anlamda geriye dönük olarak Türkiye'de hiçbir firma bizim gibi mevcut binasına bu sertifikayı almadı. Yeşil binayla birlikte her yıl harcadığınız enerji kullanımı yüzde 25 azalıyor. Bu ciddi bir avantaj. Binamız bunu 4 yılda geri ödeyecek" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir