SPK'dan Aydın Doğan'a suç duyurusu

SPK, Aydın Doğan, Hanzade Doğan Boyner ve İmre Barmanbek hakkında, "Doğan Burda ve Çelik Halat'ın karını azalttıkları" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyası Kurulu (SPK), Aydın Doğan, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ile bazı kişiler hakkında, "Doğan Burda ve Çelik Halat'ın karını, dolayısıyla malvarlığını azalttıkları" gerekçesiyle, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

SPK'nın haftalık bülteninde, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'nin (Doğan Burda) ihtiyacı olan magazin kağıdının ve Çelik Halat ve Tel Sanayii A.Ş.'nin (Çelik Halat) ihtiyacı olan filmaşinin alımına ilişkin olarak yapılan inceleme sonucunda; "Doğan Burda;nın ihtiyacı olan magazin kağıdının ve Çelik Halat'ın ihtiyacı olan filmaşinin Doğan Grubu Şirketlerinden Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş. (Doğan Dış Ticaret, DDT) tarafından 1999-2007 döneminde doğrudan üretici/ticari firmalar yerine, magazin kâğıdı ve filmaşinin tedarik edilmesi sürecine fiili olarak herhangi bir katkısı bulunmayan ve Doğan Ailesinin sahipliğinde/kontrolünde olan Sortal Trading Company Limited ve Shawcliff Trading Limited unvanlı Şirketler üzerinden üretici/ticari firmaların birim satış fiyatlarından daha yüksek birim fiyatlar ile ithal edilmiş gibi gösterildiği" kaydedildi.

Bunun sonucunda SPK, Doğan Burda ve Çelik Halat'ın ihtiyacı olan girdi kalemlerinin birim maliyetlerinin makul bir karşı edim olmaksızın yükseltilerek Doğan Burda ve Çelik Halat'ın karının ve dolayısıyla malvarlığının azaltılmasında sorumluluğu bulunan "Aydın Doğan, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmenbek ve savcılık makamınca yapılacak soruşturma sırasında bahse konu fiillere iştirak ettiği tespit edilen diğer kişiler hakkında, SPK'nın 47/I-A-6 maddesi kapsamında işlem yapılmak üzere, SPK'nın 49. maddesi uyarınca ilgili yer Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını" kararlaştırdı.

Nebil İlseven istifa etti

Öte yandan, Doğan Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Koordinatörü Dr. Nebil İlseven istifa etti.

Konuya ilişkin Doğan Holding'ten yapılan açıklamada, "Şirketimiz Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Koordinatörü Dr. Nebil İlseven, Şirketimizdeki ve bağlı ortaklıklarımızdaki tüm görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır." denildi.

Meksa'ya idari para cezası

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (Meksa Yatırım) hakkında telefonla verilen emirlere ilişkin ses kayıtlarının tutulmaması nedeniyle, 16 bin 800 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

SPK'nın haftalık bülteninde, Latek Lojistik Ticaret A.Ş. (Latek Lojistik, LATEK, şirket) hisse senedinde 21 Eylül 2010-10 Kasım 2010 döneminde gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda, piyasa dolandırıcılığı (manipülasyon) suçunun unsurlarını içeren fiilleri nedeniyle Ayhan Öztürk ve Hakan Yolcu hakkında SPK'nın 47/I-A-2 maddesi kapsamında işlem yapılmak üzere, SPK'nın 49. maddesi uyarınca Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması ve bu kişiler hakkında geçici olarak işlem yasağı getirilmesini kararlaştırdığı kaydedildi.

Kurul, C&Ç Bağımsız Denetim ve Yönetim Danışmanlığı A.Ş. (Kuruluş) nezdinde yapılan kalite kontrol çalışmaları sonucunda, Kuruluş'un bağımsız denetimlerinde esas alınan bağımsız denetim programlarının SPK mevzuatı uyarınca güncellenmesi ve denetim programı ile çalışma kağıtlarını ilişkilendiren kodlama listesinin oluşturulması gerekliliğinin yerine getirilmesi için 3 aylık süre verilmesine karar verdi. SPK ayrıca Kuruluş'un, çalışma kağıtlarının tebliğde belirtilen gereklilikleri içerir şekilde hazırlanması ve iç kontrol değerlendirmelerine ilişkin şartların yerine getirilmesi konularında azami özen ve dikkati göstermesi konusunda da uyarılmasını kararlaştırdı.

Kurul, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.'nin ortaklık yapısında yüzde 99,99 oranında paya sahip Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'de (Banka) yaklaşık yüzde 20,85 oranında pay sahipliği bulunan GE Araştırma ve Müşavirlik LTD. ŞTİ'nin, Banka'da bulunan hisselerinin yüzde 19,85'lik orana tekabül eden kısmının General Electric Capital Corporation'a satışı sonucunda oluşacak dolaylı pay devri başvurusunu olumlu karşıladı.

Garanti Portföy Yönetimi A.Ş.'nin, yüzde 20,85 oranında dolaylı pay sahibi konumunda bulunan GE Araştırma ve Müşavirlik A.Ş.'ne ait Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin sermayesini temsil eden hisse senetlerinin yüzde 19,85'lik bölümünü General Electric Capital Corporation'a devretmesi nedeniyle Garanti Portföy Yönetimi A.Ş.'de meydana gelecek olan dolaylı pay sahipliği değişiklikliğinin uygun görülmesi talebini de olumlu bulun Kurul, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Garantili Şemsiye Fonu'na bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Garantili Onbeşinci Alt Fon'un birinci ihraç katılma paylarının halka arzına ilişkin talebiyle  Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Koruma Amaçlı Şemsiye Fonu'na bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Birinci Alt Fon'un ve B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı İkinci Alt Fon'un birinci ihraç katılma paylarının halka arzına ilişkin talebini de olumlu karşıladı. Kurul, Boğaziçi SMMM ve Bağımsız Dış Denetim A.Ş.'nin, kendi talebi üzerine ''Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetime Yetkili Kuruluşlar Listesi''nden çıkarttı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir