SPK'nın ilk anketi 'olumlu'

SPK da beklenti anketi açıklamaya başladı. İlk sonuçlara göre şubat durgun, 6 aylık ve yıllık beklentiler 'olumlu' görünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da 2008'de pilot çalışma kapsamında yaptığı beklenti anketini, bu yıldan itibaren kamuoyuna açıklamaya başladı. Kurumun, Ocak ayı için açıkladığı ilk beklenti anketine göre, katılımcıların büyük çoğunluğu, sermaye piyasası göstergelerinde Şubat'ta bir değişiklik beklemiyor. Katılımcıların, 6 aylık ve yıllık beklentileri ise daha olumlu.

SPK, sermaye piyasasında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile payları İMKB;de işlem gören şirketlerin yöneticilerinin temel makroekonomik değişkenlere ve sermaye piyasamıza yönelik algılama ve beklentilerinin izlenmesi amacıyla 2008 yılı Kasım ayından itibaren beklenti anketi yapmaya başladı.

SPK'nın görev ve sorumluk alanına giren tüm sermaye piyasası kurum ve kuruluşları ile payları İMKB;de işlem gören şirketler çalışma kapsamına dahil edilirken, düzenleme ve yaptırım yönü bulunan İMKB, İAB ve VOBAŞ yönetimleri ile Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği kapsam dışı tutuldu.

Çalışma kapsamına giren kurum/kuruluşların üst düzey yöneticilerine uygulanan anket ile genel ekonomi ve sermaye piyasaları konularında 1 ay, 6 ay ve bir yıl sonraki döneme ilişkin beklentilerin ölçülmesi amaçlandı. Web-tabanlı olarak hazırlanan ve periyodik olarak uygulanan anket, 543 katılımcıya gönderiliyor. Sonuçlar, "tamsayım" ilkesi benimsenerek değerlendiriliyor.

Bu yıl Ocak ayı sonuçları itibariyle ilk kez kamuoyuna açıklanmaya başlanan beklenti anketinin, her ayın 7'sinde kamuoyuna duyurulması planlanıyor.

Yöneticiler, şubatta değişiklik öngörmüyor

Üst düzey 331 yönetici tarafından cevaplanan Ocak 2010 anket sonuçlarına göre, katılımcıların büyük çoğunluğu, sermaye piyasası göstergelerinde Şubat'ta bir değişiklik öngörmüyor. Ancak 6 aylık ve yıllık beklentilerde ise daha iyimser bir görüş sergilendi.

Genel ekonomi ile ilgili sorularda, gösterge bono faizine yönelik olarak, katılımcıların yüzde 72'si aylık faiz oranlarının değişmeyeceği, 6 aylık ve bir yıllık dönemde ise artacağı beklentisine sahip. Döviz piyasasında, katılımcıların yüzde 66;sı ABD Doları'nın Şubat'ta aynı kalacağı, 6 aylık ve yıllık dönemde artış beklediğini açıklarken, Euro'ya yönelik beklentiler de buna paralel gerçekleşti.

Katılımcıların İMKB 100 endeksine yönelik beklentilerinde zaman içinde olumluya doğru bir yönelme olduğu görüldü. Gelecek yıl endeksin artacağı ya da çok artacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 50;yi aştı. İMKB yatırımcı sayısı ve işlem hacmine yönelik aylık beklentilerde katılımcıların büyük çoğunluğu değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildirenler ağırlık kazandı.

Katılımcıların yüzde 59'u 6 aylık dönemde, yüzde 69'u da bir yıllık dönemde halka açık şirket sayısında artış bekliyor.

Katılımcıların önemli bir kısmı 6 ay ve bir yıl içerisinde yabancı yatırımcı oranının artacağı yönünde görüş bildirdi.

Borsa şirketlerinin yurtdışı borçlanma durumunda da bir yıllık dönemde artış bekleniyor.

İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İstanbul Altın Borsası (İAB) işlem hacimlerinde, yatırım ve emeklilik fonlarının net aktif değerinde, menkul kıymet yatırım ortaklıklarının (MKYO) net aktif değerlerindeki 6 aylık ve bir yıllık dönemde artış bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir