STA imzalamak için yalvarıyoruz

Hisarcıklıoğlu, "Malımızı engelsiz satabilmek için yalvar yakar anlaşmaya çağırıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği Anlaşması içerisinde serbest ticaret anlaşmalarının (STA)  engel oluşturduğunu belirtti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile ortaklaşa düzenlenen Avrupa Birliği Ulaştırma Politikası, Gümrük Birliği (GB) ve Taşıma Kotaları Toplantısı'nda konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde, ticaretin yani mal hareketlerinin her iki tarafta da serbestliğini içerdiğini hatırlatarak, "Mal hareketleri serbestken bu malı alacak ve satacak insanlar maalesef serbest değil. Mal almaya, satmaya giderken vize engeli var, rakiplerinin böyle bir engeli yok. Burada müthiş bir haksızlık var" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, GB Anlaşması içerisinde serbest ticaret anlaşmalarının (STA)  bir diğer engeli oluşturduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"AB bir üçüncü dünya ülkesi ile STA yapacak, ondan sonra biz yaptık anlaşmayı siz de buyrun yapın diyecek. STA imzaladığı için 3. dünya ülkesinde AB'ye mal girişi serbest, AB'ye girdiği için Türkiye'ye girdiğinde de serbest. Söz konusu ülkenin bu durumda Türkiye ile STA yapmasına ihtiyacı yok. Benim anlaşma yapmaya ihtiyacım var mı? Var. O üçüncü dünya ülkesine ben yalvarıyorum, gel ne olur bir STA yapalım diye. Biz malımızı engelsiz satabilmek için yalvar yakar anlaşmaya çağırıyoruz. Sen hangi ülke ile STA yapıyorsan ben de yanında otururum, benim de o anlaşmayı imzalıyor olmam lazım."

Taşıma kotaları

Taşıma kotaları konusunda da büyük bir haksızlığın bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, dünyada Türkiye'nin taşıma sektöründe bir numara olduğunu kaydederek, AB ülkelerinde belirlenen kotanın üzerinde araç geçmesi durumunda ceza uygulaması bulunduğunu ve bunun da büyük bir haksızlık olduğunu söyledi.

AB'nin geleceğine olan inanç zayıfladı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de AB'nin geleceğine inancın yüzde 28'lere düştüğünü kaydederek, bunun iki taraf içinde yanlış olduğunu söyledi.

Müzakerelerin bu hızla gitmesi durumunda 10 yıl daha süreceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ancak AB kriterlerini Türkiye için istediklerini kaydederek, Türkiye'nin AB müzakerelerinden vazgeçmeden, fasıllar açılmasa bile kendi düzenlemelerini yapması gerektiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, "Türkiye bu düzenlemeleri yaptığı zaman yapısal reformlarını yapmış olacak. Türkiye'nin bu yapısal reformlarını yaptığı zaman 2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmesi hayal değildir. Devlet, bürokrasi ve siyasilerden tek isteğimiz, bizim Türkiye olarak yapılması gereken yapısal reformları hızla yapılması gerek, esas gündemimizin bu olması lazım. Türkiye gerçek gündeme odaklanabilirse, Türkiye'nin önünde hiçbir engel Türkiye'yi durduramaz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir