Stadyumları Türk çeliği ayakta tutacak

2018 ve 2022'de yapılacak olan Dünya Kupası için inşa edilecek stadyumların inşasında Türk çeliği kullanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Türkiye'nin demir çelik ürünlerinin hem kaliteleri, hem fiyatları hem de Türk firmalarının taahhütlerinin arkasında durmasından dolayı dünyada en fazla tercih edilen ürünler arasında yer aldığını belirterek, 2018 Rusya ve 2022 Katar'da düzenlenecek olan Dünya Kupası için, alt yapı ve stadyum çalışmalarının olacağı kentlere Türk çeliğinin damga vuracağını kaydetti.

Yayan yaptığı açıklamada Türkiye'nin dünyanın en büyük çelik ihracatçısı olmasının yanında çelik üretimini Çin Ve Hindistan'dan sonra atıran ülke olduğunu söyledi.

İhracatın yüzde 46'sı Ortadoğu ve Körfez ülkelerine

 2010 yılında Ortadoğu ve Körfez Bölgesine 8 milyon 136 bin ton demir çelik ürünü ihracatı gerçekleştirildiğini, bunun da Türkiye'nin toplam demir çelik ihracatının yüzde 46'sını oluşturduğunu kaydeden Veysel Yayan,  Türk çeliğinin hem kalitesi hem de fiyattaki  uygunluk nedeniyle  tercih edildiğini belirtti.

 Yayan, Türkiye'nin geçmişte kendi statlarında bile dünya standartlarında demir kullanamazken, bugün Türk müteahhitlerin 2018 Rusya ve 2022'de Katar'da düzenlenecek olan Dünya Kupa'larının stadyum ve inşaat işlerini üstelenebilmek için sabırsızlandığı belirterek, şunları söyledi:

''Dubai, BAE, Suudi Arabistan, Katar ve yakın coğrafyada inşa edilen dünyanın en yüksek gökdelenlerinde kullanılan, yüksek standartlardaki 'Türk Çeliği', dünyanın en modern ve teknolojik stadyumlarında da yer alacak. Gerek bölgenin en büyük çelik üreticisi olması, gerekse kalitesi ve fiyatıyla adından söz ettiren 'Türk Çeliği'nin, bölgenin en önemli yapıtlarında kullanılması kaçınılmaz hale geldi.

Bugüne kadar Rusya;da 26 milyar dolarlık inşaat işi yapan ve 2 milyar dolarlık demir çelik ihracatı gerçekleştiren Türk şirketleri, 3,8 milyar dolarlık stat projelerinden pay almaya çalışacak. Katar'da bugüne kadar 8,3 milyar dolarlık inşaat işi gerçekleştiren, Körfez ülkelerine ise toplamda 25 milyar dolarlık demir çelik ihracatı gerçekleştiren Türk firmaları, dünyada ilk kez yapılacak olan 'klimalı stadyum' projelerinde yer almak için yarışacak.

Rusya, alt yapı çalışmalarının yanı sıra mevcut 3 stadı geliştirmek 13 yeni stadyum yapmak için 3,8 milyar dolar harcayacak. Katar ise sadece ulaşım için 24 milyar dolarlık yatırım yapacak. 7 farklı şehirde 12 stadyum için, 3 milyar doları gözden çıkaracak.''

 

Bu konularda ilginizi çekebilir