Standard Chartered, Iraklı Warka ile masada

İngiliz bankası, Irak'ın en büyük özel bankalarından biri olan Warka Bank'tan hisse satın almak için görüşmeler yürütüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT  - İngiliz Standard Chartered bankası Irak'ın en büyük özel bankalarından biri olan Warka Bank'tan hisse satın almak için görüşmeler yürütüyor.

Irak Merkez Bankası danışmanı Hasan El-Haydari, Londra merkezli Standard Chartered bankası yetkililerinin Warka Bank yetkilileri ile 3-4 aydır görüşmeler yürüttüğünü, "Onlar (Standard Chartered) yüzde 50'den fazla hisse satın almak istiyor, ancak onlar (Warka) ise yüzde 49'dan daha az vermek istiyor" dedi. 

Irak Özel Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülaziz Hassun, Standard Chartered bankasının Warka Bank ile ilgili dikkatli yaklaşımı nedeniyle görüşmelerin ileri bir safhaya ulaşmadığını, Warka Bank'ın likidite krizinden çıkmaya çalıştığını ifade etti.

Hassun, Warka Bank'ın likiditesini artırmak için yaklaşık 90 milyon dolara ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Irak'ta 1999 yılında kurulan Warka Bank'ın 130 şubesi ve 350 otomatik para çekme makinası bulunuyor.

Standard Chartered konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Özel bankacılık faaliyetlerinin büyük bölümünün mevduat hizmetleri ve küçük miktarda bireysel kredilerden oluştuğu Irak'ta, 7 kamu bankası, 23 özel banka ve 8 İslami finans kurumu hizmet veriyor.

Irak'ta bankacılık sektöründe kamu bankaları Rafiadi ve Rashid hakim konumda.

Irak Merkez Bankası'nın, bankaların sermayelerini Haziran 2013'e kadar 213 milyon dolara yükseltmek için üç aşamalı planı bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir