Stratejik hedeflerin önemi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERDAR YURDAKUL

Yönetim Danışmanı

Kişisel gelişim danışmanları her sene yeni yıla girerken önümüzdeki yıl için planlama yapmamızı ve hedefler koymamızı önerirler. Hedef koymazsak günlerimiz belki çok yoğun geçer ama bu yoğunluk hedeflerimize erişmede bir anlam taşımayabilir. Çok çalışır ama kişisel hedeflerimize ulaşamayız.

Hepimizin zamanı saatler ve dakikalarla sınırlı olduğuna göre bu sabit zamanı ancak doğru şeyleri yaparak etkin geçirebiliriz. Aynı şekilde şirketlerde de günlerimizi birçok planlı ve plansız faaliyet doldurur. Bazen bu faaliyetlerin tümüne yeterince zaman ayıramadığımız gören yöneticilerimiz bizi “Zaman Yönetimi” eğitimine gönderirler. Belki beklenti şudur bu eğitimden sonra her şeye zaman bulabileceğiz!

Özellikle şirketlerde çalışanlar gün içinde birçok iş/faaliyet üzerinde uğraşırlar. Zamanlarını bu faaliyetler doldurur. Görüntüde herkes çok çalışıyordur hatta bazı birimler ilave insan kaynağı talep ederler. Peki, burada sorun ne? Sorun yok ama benim bir sorum var. Şirketinizde yıllık hedefler belirliyor musunuz? Bu hedefler stratejik hedefleriniz ile ilişkili mi?

Faaliyetlerinizi hedeflerinizle uyumunu izliyor musunuz? Şirketinizde kimin hangi faaliyetlerle uğraştığını izleyen bir sistem kurdunuz mu? Yoksa çalışanlarınızın günlerini plansız aktiviteler ile mi dolduruyorlar. Şirketlerde günlerimizi birçok faaliyet doldurur. Bunların bir kısmı planlıdır, önemli bir kısmı ise plansız faaliyetlerden oluşur.

Plansız faaliyetler öngörülemeyen sorunlar, toplantılar, ziyaretler vs. oluşturur. Önemli olan günlerimizi planlı ve hedeflere yönelik faaliyetlerin doldurmasıdır. Ancak bu tip faaliyetler stratejik hedeflerimizin gerçekleşmesine yardımcı olur. Günlerimiz plansız faaliyetlerle dolu geçiyor, çok çalışıyor ama bu durum bilançoyu olumlu yönde etkilemiyorsa, oturup hep beraber durumu bir sorgulamamız lazım.

Özetle bir yönetici, bir CEO olarak şirketinizde çalışanlarınızın nelerle meşgul olduklarını bilmek zorundasınız. Strateji planları yapmak veya yıllık hedefler koymak yeterli değildir. Günlük faaliyetler stratejinizi destekliyor mu? Buna bakmanız ve sürekli kontrol altında tutmanız lazım. Aksi takdirde atlar bir yöne, araba başka bir yöne gidebilir.