Stratejik sektör...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

[email protected]

Üretim gerçekleştirilen sektörler arasında bazıları vardır ki birçok sektöre göre çok daha fazla katma değer üretilmesini sağlar. Bunların başında gelen makine imalat sektörü gerek üretiminde yerli kaynakların kullanımı, gerekse sağladığı istihdam olanakları bakımından ülkemiz ekonomisine çok değerli katkılar yapmaktadır.

İhracat miktarı bakımından ilk sıralarda olmasa bile makine sektörü ithal kaynak kullanımının yüzde 30 civarında olması nedeniyle milyarlarca dolarlık ihracat yapılan ama yüzde 60-70 oranlarında ithal girdi kullanılan sektörlere göre ülkemize daha fazla katma değer sağlamaktadır. Bilindiği gibi makine yapım sanayi bir ülkede katma değer ve istihdam yaratma gibi ekonomik katkıların yanında, madencilik, tarım, ulaşım gibi diğer birçok sektörün teknolojik düzeylerinin yükselmesine katkıda bulunur. Dünyada makine imalat sektörü en gelişmiş ülkelere baktığımızda bu ülkelerin aynı zamanda elektronik ve bilişimde de öncülük yaptıklarını, kişi başı düşen milli gelir sıralamasında üst sıralarda yer aldıklarını görürüz. Bu durum tesadüf değildir.

Dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda ilerleyen Çin'in asıl başarısının tüketim ürünleri imal etmek değil, bu ürünlerin imal edildiği makineleri de üretmek olduğu düşünülürse bizim de ülke olarak bu sektöre ne kadar önem vermemiz gerektiği ortaya çıkar. Geçtiğimiz hafta Gaziantep Sanayi Odası'nda gerçekleştirdiğimiz ve makine imalat sektörümüzün yaşadığı sıkıntıları yerinde görme imkanı bulduğumuz toplantıda bir kez daha gördük ki girişimcilerin yaşadıkları en önemli sıkıntılar finansman temini ve ihracata verilen desteklerin yetersizliği. Sektör temsilcileri, tüketmek için gerekli kredilerin oldukça kolay temin edilebildiği ülkemizde üreticilere tanınan kredi imkanlarının yetersizliği konusunda fikirbirliği içindeler. Makine imalatı gibi ülkemiz için stratejik bir sektöre sağlanan kredi imkanlarının yetersiz oluşu, Türkiye'de henüz yeni gelişen sektörün yeterince hızlı ilerlemesini engelliyor.

Uluslararası pazarlarda yoğun rekabet edilen rakipler, devletleri tarafından prototip makinenin satın alınması, uzun vadeli finansman olanakları gibi enstrümanlarla desteklenirken yerli makine imalatçılarımızın bu ortamda çok da başarılı olmalarını bekleyemeyiz. Bu noktada Eximbank'ın makine üreticilerine özel destekler sağlaması düşünülebilir. Yurt dışında düzenlenen önemli sektörel fuarlara katılım için verilen desteklerin ve pazar araştırma teşviklerinin artırılması da tanıtım konusunda yaşanan sıkıntıyı giderebilir. TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından sektöre verilen desteklerin artırılması, özellikle üniversitelerin sektör firmaları ile işbirliği yapmaya teşvik edilmesi de sektörün teknolojik kapasitesinin gelişmesinde önemli rol oynayacaktır.

Makine sektörünün 'stratejik sektör' ilan edilmesi tüm sektör aktörlerinin ortak görüşü. Biz de bu görüşe katılıyor ve teknolojik gelişmişlik seviyesinin yükselmesi bakımından büyük önem taşıyan makine imalat sektörüne verilecek hiçbir desteğin boşa gitmeyeceğini düşünüyoruz.