Suikast ihbarı yaptığı iddia edilen kişi mahkemede

Deniz Baykal'a yönelik suikast ihbarına ilişkin gözaltına alınan 13 kişiden 7'si daha savcılık talimatıyla serbest bırakıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanlığından istifa eden Deniz Baykal'a yönelik suikast ihbarı yaptığı iddia edilen Ş.K tutuklanması istemiyle Şişli Nöbetçi 3. Sulh Ceza Mahkemesine gönderildi.

CHP Genel Başkanlığından istifa eden Deniz Baykal'a yönelik suikast ihbarına ilişkin İstanbul'da gözaltına alınan 13 kişiden 7'si daha savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Alınan bilgiye göre, ihbara ilişkin soruşturmayı yürüten Şişli Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından aralarında Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Arslan'ın da bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı.

Şubede işlemleri yapılan bu kişilerden 5'i, savcılık talimatıyla dün akşam saatlerinde polisten serbest bırakıldı.

Osman Arslan'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi ise ifadeleri alındıktan sonra yine savcılığın talimatıyla polisten serbest kaldı.

Şişli Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından ifadesi alınan Ş.K, daha sonra tutuklanması istemiyle Şişli Nöbetçi 3. Sulh Ceza Mahkemesine gönderildi.

Öte yandan, Ş.K'nın polisteki ifadesinde, kendi kendine Baykal'a yönelik bir suikast senaryosu oluşturduğunu, bu konuda internetten topladığı bilgilerden de yararlanarak elektronik postayı emniyete gönderdiğini söylediği iddia edildi.

Aranan kişi polise teslim oldu

Ayrıca CHP Genel Başkanlığından istifa eden Deniz Baykal'a yönelik suikast ihbarı kapsamında aranan M.Y. polise teslim oldu.

Avukatıyla birlikte İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine gelen M.Y, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne çıktı.

Şubede, M.Y'nin ifadesinin alınacağı öğrenildi.

İstanbul Valisi Muammer Güler

İstanbul Valisi Muammer Güler, CHP Genel Başkanlığından istifa eden Deniz Baykal'a yönelik suikast ihbarı konusunda adliyeye sevk edilen kişinin, babasının ticari ilişkilerinde sorunlar yaşadığı bazı kişilerin isimlerini geçirerek, bu ihbarda bulunduğunu ifade ettiğini açıkladı.

Güler, Almanya'da yapılacak 11 Yaş Altı Futbol Turnuvası'nda Türkiye'yi temsil edecek futbol takımında yer alan Hakkarili 15 çocuğu kabul etti.

Kabul sırasında bir gazetecinin, CHP Genel Başkanlığından istifa eden Deniz Baykal'a yönelik suikast ihbarı konusundaki son gelişmeleri sorduğu Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gerekli açıklamaların dün yapıldığını anımsattı.

Bazı yanlış bilgiler bulunduğunu vurgulayan Vali Güler, dün savcılığın 13 kişi hakkında yakalama emri verdiğini ve 7 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Güler, gözaltına alınanlardan 6'sının savcılık talimatıyla serbest kaldığını, bir kişinin ise adliyeye sevk edildiğini anımsattı.

Vali Muammer Güler, adliyeye sevk edilen Kahraman Şeref Kasap isimli 1983 doğumlu kişinin bu ihbarı kendisinin yaptığını ifade ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Başkasının adına bir mail numarası kullanmış. Anlaşılan o ki, babasının ticari ilişkilerinde sorunlar yaşadığı bazı kişilerin isimlerini geçirerek, bu ihbarda bulunduğunu ifade etmiş. İhbardan bir dakika önce de yine bir başkası adına terör şubesine bir yerde silah bulunduğuna dair ihbarda da bulunmuş. Bu kişi ile ilgili 2009'da 5 ayrı ihbarda bulunulduğunu da tespit ettik. Başkalarının adını kullanarak ihbarda bulunduğunu söylüyor. Bunların hepsinin sebepleri sorgulandığında babasının inşaat işiyle ilgili ihtilafa düştüğü, alacakları olduğu veya kendilerine haksızlık yapıldığını iddia ettiği kişilerle ilgili bu tür ihbarlar yaptığı tespit edildi. Kaçakçılık, mali işler, terörle mücadele, organize suçlarla mücadele şubelerine değişik tarihlerde yaptığı ihbarlar var. Bunlar savcılık tarafından değerlendirilecek. Böyle bir senaryoyu kendisinin kurguladığını ifadesinde belirtti. Şu anda gözaltında başka kimse kalmadı. Hatta ismini belirttiği şahıslardan bir tanesiyle de babasının bir husumeti olduğunu, buna dayanarak diğer isimleri de başka yerlerden ele geçirdiğini ifade etmektedir."

Güler, "Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de ifadesi alınacak mı?" sorusu üzerine, konunun adli mercilerin işi olduğunu söyledi.

İhbarın geldiği anda idari olarak, önleyici kolluk olarak yapılması gerekeni gecikmeden yerine getirdiklerini belirten Güler, şöyle dedi:

"Ankara'yı uyardık, Deniz Baykal'ın korumalarını uyardık, parti yetkililerini bilgilendirdik. Bu konuda bir gecikme yok. Bu tip ihbarlarla ilgili olarak cumhuriyet başsavcılığının verdiği bir prensip talimatı var. 'İhbarlar geldiği zaman bu ihbarlarla ilgili önce araştırma yapın' diyorlar. İstihbarat, terörle mücadele, organize şubeleri bu kişiler kimdir, adresleri nedir, hangi bilgisayardan, nereden gönderilmiştir, gönderen kimdir, doğru mudur, başka suçlara karışmış mıdır diye geniş bir araştırma yapmışlar. Bu araştırmayı savcının önüne göndermişler. Düne kadar savcılık tarafından verilen arama, gözaltı veya takip kararı yoktu. Dün savcılık 13 kişiyi yakalama talimatı verdi."

Bu konularda ilginizi çekebilir