”Suni sorunlar kabul edilemez”

Cumhurbaşkanı Gül, Oxford Üniversitesi'ndeki konuşmasında Türkiye'nin AB üyelik sürecinde bazı üye ülkelerin suni sorunlar çıkardığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OXFORD - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde bazı üye ülkelerin suni sorunlar çıkardığını bildirerek, "Bunlar kabul edilebilir değil. Ama Türkiye sürece devam edecek" dedi.

Gül, Oxford Üniversitesi İslami Araştırmalar Merkezinde "İslam Dünyası, Demokrasi ve Gelişim" başlıklı konferans verdi.

Konferansın ardından akademisyenler ve öğrencilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, İran'ın nükleer faaliyetleri ve nükleer takas görüşmelerindeki rolüne ilişkin bir soru üzerine Türkiye'nin, sorunun diplomatik ve barışçı yollardan çözülmesi için çaba harcadığını belirtti.

Türkiye'nin bu çabalarını hayretle karşılayanlar olduğunu ifade eden Gül, "Irak'ta, 1990'lı yıllardaki benzer süreçte Türkiye çok zarar gördü" diye konuştu.

Nükleer takas konusunda "ufak da olsa bazı adımlar atıldığını" anlatan Cumhurbaşkanı Gül, İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın Türkiye'de yakın zamanda bir toplantı yapacağını söyledi. Gül, bu adımların "güven verici" olarak görülebileceğini kaydetti.

AB üyelik süreci

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine, AB'ye tam üyeliğin Türkiye'nin stratejik kararı ve partiler üstü bir politika olduğunu vurguladı. Türkiye'nin üyelik sürecinin devam ettiğini anlatan Gül, şöyle konuştu:

"Süreç devam ediyor ama olmaması gereken siyasi konular sürece sokuluyor. Türkiye'nin üyeliği önünde suni problemler çıkartılıyor. Bunlar kabul edilebilir değil. Ama Türkiye sürece devam edecek. Önemli olan Türkiye'nin AB kriterlerini tam adapte etmesi. Biz bununla, yani kendi işimizi yapmakla meşgulüz. Müzakere sürecinin gereği olan standartlar yükselince Türkiye'nin görüntüsü çok daha farklı olacak. İnanıyorum ki, bugün problem çıkaran ülkeler o günkü Türkiye'nin cazibesine itiraz edemeyecek.

Türkiye, müzakereleri başarıyla bitirse bile üyelik otomatik olarak gerçekleşmiyor. Türkiye'nin üyeliği AB ülkelerinde oylanacak. Biz, sonuçlara saygı duyacağız. O zaman Türk halkının da ne diyeceğini bilmiyoruz. Belki Norveç'te olduğu gibi referandumda AB'ye 'hayır' oyu verilecek."

Ermenistan ile ilişkiler

Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ile ilişkiler ve kara sınırının açılmasında ne zaman sonuç alınacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Türkiye'nin bu konuda da çok çaba harcadığını söyledi.

"Bölgedeki donmuş sorunları kronik bırakmamak gerekir. Aksi halde birden patlayabilir" diyen Gül, bunun en tipik örneği olarak Gürcistan'da yaşanan gelişmeleri gösterdi. Kafkasya'da bugünkü durumun kimsenin çıkarına olmadığının altını çizen Gül, sorunların çözümü için diyalog zeminine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Gül, son bir-iki yılda Kafkasya'daki sorunların çözümü için büyük çabalar harcandığını yineledi ancak BM tarafından da kabul edildiği gibi Dağlık Karabağ'ın işgalinin yok sayılamayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Ermenistan'ı, bağımsızlığını ilan ettiği ilk gün tanıdığına dikkati çekerek, bu adıma rağmen iki ülke arasında bazı sorunlar yaşandığını, sorunların çözümü için gayret sarf edildiğini dile getirdi.

Sorunların çözümüne yönelik çalışmalar sırasında bazen ümitlenildiğini, bazen de sessiz diplomasinin işlediğini kaydeden Gül, "Kafkasların istikrarı için çalışmak gerekiyor. Biz de bunu yapıyoruz" diye konuştu.

Chatham House ödülü

First dergisi, Cumhurbaşkanı Gül'ün İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'un "Yılın Devlet Adamı" ödülünü alması ve İngiltere ziyareti dolayısıyla Türkiye ile ilgili özel bir rapor yayımladı

"Türkiye: Gelişmekte Olan Küresel Oyuncu- Özel Rapor" başlıklı dergide, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yapılan söyleşinin yanı sıra, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın mesajı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın sözlerinin yer aldığı ekonomiyle ilgili bir makalenin de aralarında bulunduğu çok sayıda makaleye yer verildi.

Gül dergiye demecinde, Chatham House ödülünü almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sadece kişisel başarılarımdan değil, Türkiye'nin de son yıllardaki başarılarından dolayı bu ödülü aldığıma inanıyorum" dedi.

Cameron: Türkiyeli AB, güçlü olacaktır

İngiltere Başbakanı David Cameron da raporun başında yer alan mesajında, "Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye'de son yıllardaki siyasi reform ve uzlaşmaya katkılarından dolayı, 2010 Chatham House ödülünü almasından mutluluk duydum. Bu ödülü, Türkiye'nin dünya sahnesindeki yerinin kutlanması olarak görüyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye'yi geçen Temmuz ayında ziyaret ettiğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere ve Türkiye arasında yeni bir stratejik ortaklık başlattıklarını anımsatan Cameron mesajında şunları kaydetti:

"Ziyaretim sırasında da ifade ettiğim gibi, NATO'daki en yakın müttefiklerimizden biri olarak Türkiye, Avrupa siyasetinde en üst sırada yer almayı hak ediyor. İngiltere, Türkiye'nin AB'ye katılım isteğini desteklemeyi sürdürecektir. Türkiye'nin üyeliğiyle AB güçlü olacaktır."

Dergide yer alan Türk ekonomisi ile ilgili bir makalede, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Türkiye, ekonomik büyümesine devam ediyor. Bu büyümenin devam etmesi için bazı ön koşullar var. Türkiye'nin Avrupa'dan daha hızlı büyüyeceğini ortaya koyan güçlü göstergeler var" sözlerine yer verildi.

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw da dergideki röportajında, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan övgüyle bahsetti. Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurgulayan Straw, Türkiye'nin AB için bir değer olduğunu kaydetti.

Dergide ayrıca, Chatham House Direktörü Robin Niblett, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın, Türkiye-İngiltere ilişkileriyle ilgili makaleleri yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir