”Süreç siyasi sorunlardan uzak tutulmalı”

Bakan Bağış, AB sürecinin siyasi nedenlerden dolayı ciddi anlamda sekteye uğradığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB ile müzakere sürecinin, AB Müktesebatı ile hiçbir ilgisi olmayan siyasi sorunlardan uzak tutulması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 62. toplantısında konuşan Bağış, AB sürecinin siyasi nedenlerden dolayı ciddi anlamda sekteye uğradığını ifade etti.

5 faslın açılmasının bir üye ülke tarafından tam üyelikle bağlantılı olduğu gerekçesiyle engellendiğini, 8 faslın müzakereleri Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinin kararı çerçevesinde müzakerelere açılamadığını, 11 faslın ilgili tarama sonu raporları ise yine siyasi sebeplerden dolayı uzlaşıya varılamadığından uzun süredir Konseyde beklediğini dile getiren Bağış, ''Hükümet olarak, müzakere sürecinin AB müktesebatı ile hiçbir ilgisi olmayan siyasi sorunlardan uzak tutulması gerektiğine inanmaktayız. Maalesef Aralık 2006 tarihinden bu yana yaşanan gelişmeler, siyasi sorunların tüm sürece egemen olduğunu kanıtlamıştır. Türkiye-AB ilişkileri bazı üye devletlerin siyasi yaklaşımlarının etkisi altında kalmıştır. Siyasi nitelikli sorunlar, katılım müzakerelerimizi etkilememeli ve yavaşlatmamalıdır'' dedi.

Süreci etkileyebilecek siyasi düşüncelerden ve üye ülkelerin iç politika kaygılardan bağımsız olarak her Başkanlık süresince mümkün olduğu kadar çok faslın açılmasına büyük önem verildiğini belirten Bağış, İsveç Dönem Başkanlığında, son derece teknik ve zor olan Çevre Faslını açmak için olağanüstü çaba harcandığını söyledi. Bağış, açılış kriteri olan Strateji Belgesinin hazırlandığını ve Konseyin değerlendirmelerinin beklendiğini belirterek, ''Amacımız, Aralık ayında söz konusu faslı açmaktır'' diye konuştu. Bağış, şunları kaydetti:

''Esasında, üye ülkelerin siyasi engellemeleri olmasaydı bugün hemen açılabilecek 6 fasıl bulunmaktadır. Ayrıca açılış kriteri bulunmakla beraber, siyasi engellemeler aşıldığı takdirde çok kısa sürede açılabilecek 3 fasıl mevcuttur. Dolayısıyla Türkiye 9 faslı çok kısa bir sürede açabilecekken, siyasi nedenlerden dolayı ilerleme kaydedememektedir.

Toplamda 17 faslın açılması teknik olmayan farklı siyasi sebeplerle engellenmektedir. Oysa ki, 2009 Yılı İlerleme Raporu müktesebat fasılları açısından incelendiğinde Avrupa Komisyonu 21 fasılda ilerleme sağlandığını ifade etmektedir. Müzakere sürecimizin karşı karşıya kaldığı siyasi blokajlar dolayısıyla 17 faslı açamadığımız ve bir kısım fasıla dair açılış kriterlerinin daha tarafımıza iletilmediği düşünüldüğünde, bu noktada olmak reform süreci açısından umut vericidir. Raporun oldukça kapsamlı ve teknik değerlendirmeleri içermesi tam üyelik yolunda sistematik bir şekilde ilerleyerek doğru adımlar attığımızın ve sürecin olgunlaştığının en açık göstergesidir.

2009 İlerleme Raporunun Siyasi kriterler ile ilgili bölümünde Hükümetimizin reform çalışmalarının özellikle son dönemde yoğunlaştığı çeşitli vesilelerle ifade edilmiş, ayrıca sayın Cumhurbaşkanımızın da bu sürece yönelik olumlu katkıları vurgulanmıştır.''