Suriyeliler Türk vatandaşlığı için sıraya girdi

Suriyeliler Türkiye’de vatandaşlık için sıraya girdi. Savaş öncesinde uzun süren vatandaşlık işlemleri bugün 3- 4 ayda tamamlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

İç savaşın ardından Suriyeliler Türk vatandaşlığına geçmek için sıraya girdi. Savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilerden anne ya da babası Türk olanların ilk işi, Türk vatandaşlığına müracaat etmek. Savaş öncesinde vatandaşlık işlemleri uzun sürerken, Suriye’deki iç savaşın ardından bu süreç 3- 4 ay gibi kısa sürelere indi. Mardinli Avukat Abdullah Düzgün, müracaatların son dönedde arttığını belirterek sadece kendisinin 20’nin üzerinde müracaat yaptığını ifade etti. Düzgün, “Benim dışımda diğer avukat arkadaşlarıma da çok sayıda müracaat var” dedi. Suriyelilerin vatandaş olduktan sonra Türk vatandaşların sahip olduğu hakların tamamına sahip olduğunun altına çizen Avukat Abdullah Düzgün, “Bu müracaat süreci 3- 4 ayda tamamlanıyor. Eskiden daha uzun sürüyordu. Yaptığım müracaatlar 4 ay gibi bir sürede bitiyor. Savaştan önce de müracaatlar vardı fakat savaş sonrası çok arttı” bilgisini verdi.

Sadece Mardin için bilgi verdiğini ve diğer bölgelerdeki durumu tam olarak bilmediğini aktaran Avukat Düzgün, Türk Vatandaşlık Kanunu’na göre vatandaşlık için gerekli ilk şartınkan bağı olduğuna dikkat çekiyor. Müracaat edenlerin anne ya da babasının Türk olduğunu iddia ettiklerini belirten Düzgün, “Anne ya da babamızın Türkiye’de kaydı var diyorlar.Biz de bu kayıtlar üzerinden müracaat ediyoruz. Gelen kesinlikle buraya yerleşme niyetiyle geliyorlar” diye konuştu.

‘Kan bağı gerekiyor’

Avukat Abdullah Düzgün bir Suriyeli’nin Türkiye’ye geldikten sonra Türk vatandaşlığına geçiş sürecini ise şöyle anlatıyor: “Öncelikle bir avukat tutuyorlar. Kesinlikle Türk olduğunu iddia ettiği anne ya da babasının nüfus kayıt örneği isteniyor. Türk olan yakını yaşıyorsa sorun yok, yaşamıyorsa 3’üncü dereceye kadar yakın bir akrabasının gelip şahitlik yapması isteniyor. İstenen bazı evraklar var. Tabi savaş sürecinde biraz zor temin ediliyor. Bazı vatandaşlar sorun olduğunu söylese de Suriyeli makamlar genel olarak belgeleri vermede sıkıntı çıkarmıyor. Suriye’de bir de vatansızlar statüsünde olanlar var. Bunların hiçbir kaydı yok. Bu durumda Türk makamları diyor ki ne olursa olsun bu vatandaşların kayıtlarının olduğu bir yer vardır. Tek bir belge olsa bile o kaydı getirin diyorlar.”

Kadınlar ‘kuma’ oluyor

Mardin’de Suriyelilerle evliliğin savaş sonrasında yaygınlaştığını belirten Abdullah Düzgün, “Suriye’de savaştan önce de erkek sayısı azdı. Savaş bunu körükledi. Maddi durumlarının iyi olmaması nedeniyle Suriyeli kadınlar genelde kuma olarak geliyorlar” iddiasında bulundu. Düzgün, dünyanın en uzun boylu insanı Sultan Kösen’in de geçtiğimiz günlerde Suriyeli bir kadınla evlendiğini hatırlattı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir