Suudi Arabistan bütün yürüyüşleri yasakladı

Körfez ülkeleri yanıbaşlarında yaşanan hükümet eylemlerinin kendi ülkelerine sıçramaması için birbiri ardına tedbir alıyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİYAD - Mısır ve Libya’da patlak veren hükümet karşıtı gösteriler, bölgedeki diğer ülkelerin benzer sonuçlarla karşılaşmamak adına, olağanüstü güvenlik önlemleri almalarına ve halktan gelen desteği artırmak adına hamleler gerçekleştirmelerine neden oldu. Suudi Arabistan’da tüm protesto ve yürüşler yasaklanırken, Umman’da yolsuzluk yaptığı öne sürülen iki bakan, Sultan tarafından görevden alındı

Suudi Arabistan, ülkede tüm protesto gösterileri ve yürüyüşleri yasakladı.      

Resmi El Ekberiye televizyonunun, İçişleri Bakanlığı açıklamasına dayandırdığı haberinde, ülkenin doğusunda petrol bölgesinde azınlıktaki Şiilerin küçük protesto gösterileri düzenlemesinin ardından ülkede tüm protesto gösterilerinin ve yürüyüşlerin yasaklandığı belirtildi. Haberde, güvenlik güçlerinin, kamu huzurunu bozacak herhangi bir eylemi önlemek için tüm önlemleri alacağı bildirildi.

 Umman'da iki bakan görevden alındı

Sultanı Kabus, yolsuzluğun protesto edildiği gösterilerin ardından iki bakanı görevden aldı.Göstericilerin yolsuzlukla suçladığı ve görevden alınmalarını istediği kabine ile saray işleri bakanlarının görevlerine son veren Sultan Kâbus, bu isimlerin yerine yenilerini atadı.

Başkent Muskat'ın 200 kilometre kuzeyindeki ülkenin ikinci büyük kenti Sohar’da 28 Şubattaki olaylarda bir göstericinin polis kurşunuyla öldüğü Umman’da Sultan Kabus, göstericilerin isteklerini karşılamak için ayrıca 50 bin kişinin istihdam edileceğini, işsizlere yardım yapılacağını ve danışma meclisine daha çok iktidar vermek için tavsiyelerde bulunmak üzere bir kurul oluşturulacağını açıkladı.

 Bahreyn'de binlerce kişi yürüdü

Haftalardır Sünni kraliyet ailesi ve hükümet karşıtı gösterilere sahne olan Bahreyn'de bugün de başkent Manama'da binlerce kişi Sünni ve Şiilerin birliği için gösteri yaptı.

Cufeyr bölgesinde El Fetih Camisi önünde el ele tutuşan kadın, erkek, genç, yaşlı binlerce Bahreynli, İnci Meydanı'na kadar el ele hat oluşturdu. Yaklaşık 10 kilometrelik çizgide, kaldırımlara dizilen Bahreynliler, Şii-Sünni kardeşliğine ilişkin sloganlar attı.

Zaman zaman yönetim karşıtı sloganların da yükseldiği gösteriye, binlerce Bahreynli bayraklarıyla donatılmış araçlarından korna çalarak destek verdi. Güvenlik güçleri, gösteriyi havadan ve karadan takip etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir