T-Bank, 400 milyon dolar kredi verecek

Banka, şube sayısını 50'ye çıkarmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Türk Telekom ve Avea'nın sahibi olduğu Hariri Grubu'na bağlı Turklandbank (T-Bank) Genel Müdürü Dinçer Alpman, bu yıl içinde KOBİ ve büyük ticari işletmelere 300-400 milyon dolar kredi vereceklerini ve şube sayılarını önümüzdeki süreçte 45-50'ye çıkaracaklarını açıkladı.

Bankanın tanıtımı için Antalya'da basın toplantısı düzenleyen T-Bank Genel Müdürü Alpman, Lübnanlı Hariri Grubu'nun 2006 yılı sonlarında MNG Bank'ı satın aldığını ve adını T-Bank olarak değiştirdiklerini hatırlattı. Bankayı satın aldıklarında 9 olan şube sayısını 25'e çıkardıklarını belirten Alpman, mart ayı başında 2 yeni şubenin daha hizmete gireceğini söyledi.

T-Bank'ın sahibi olan Hariri Grubu'nun Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımcısı olduğunu belirten Alpman, "Mart'ta açacağımız şubelerle şube sayısı 27'ye çıkacak. Şube sayımızı 45-50'ye çıkartacağız. Böylece bankacılık sektöründe 350-400 kişilik istihdam daha sağlamış olacağız" dedi. Bankanın, daha çok KOBİ'lere kredi verdiğini anlatan Alpman, T-Bank'ın bilançosunun üçte birinin KOBİ kredilerinden oluştuğunu, bu oranın iki yıl içinde yüzde 50'ye ulaşacağını söyledi.

Şu anda T-Bank'ın kredi portföyünün 1.2 milyar TL olduğunu kaydeden Alpman, "T-Bank bu yıl 300-400 milyon dolar kredi verecek. Bu kredinin yüzde 40'ını da KOBİ'lere kullandırılacak. Bu yıl toplamda kredide büyüme hedefimiz yüzde 35 ile 40 seviyesinde olacak. KOBİ'lere kullandırılacak kredi 100-120 milyon dolara yakın. 2006 yılı sonunda Hariri grubuna geçen banka, 3 yıldır tamamen yabancı banka olarak faaliyette bulunuyor. Sermayesinin yüzde 50'si Arab Bank'a ait, Arab Bank zaten Hariri ailesi tarafından kontrol ediliyor. Bankayı aldıklarından beri yaklaşık 100 milyon dolar ilave sermaye artırımı yapıldı. Nihai hedefimizde 45-50 şube ile KOBİ'ler üstü firmaları desteklemek" dedi.

T-Bank'ın 2009 yılında bilançoda görünen karının 2 milyon dolar olduğunu, 2010 yılında ise 10-12 milyon dolar kar hedeflediklerini vurgulayan  Alpman, yabancı sermayenin en çok politik riskten korktuğunu söyledi.

Politik risk korkusu

Politik risk, erken seçim gibi durumların yabancı sermaye ve yatırımcıyı olumsuz etkileyeceğini ifade eden Dinçer Alpman, "Politik ortamın gerilmesi, ani bir erken seçim, hükümetin değişmesi gibi finans sektörünün çok kontrol edemediği ve bu olayların gerçekleştiği zamanda, ötesinde neler olacağını kestiremediği durumlar oluyor. 2002'den beri Türkiye'de iktidarda tek parti var. Uyguladığı ekonomik programlarda, söylemlerde bir stabilite var. Dolayısıyla bu yurtdışı yatırımcı tarafından geçtiğimiz 5-6 yılda çok kabul gören bir şey. Bu ortamın bozulması, yurt dışından gelecek yatırımcıyı veya parayı beklemeye iter" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir