Tahvil piyasasında uzun vadeyi teşvik edeceğiz

Merkez Bankası Erdem Başçı, "İhtiyaç görüldüğünde bir sonraki Para Politikası Kurulu (PPK) beklemeden karar alabiliriz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası(MB) Başkanı Erdem Başçı, tahvil piyasasında zorunlu karşılıkların yüksek olduğunu, burada uzun vadeyi teşvik edecek şekilde çalışma yaptıklarını belirterek, "İhtiyaç görüldüğünde bir sonraki Para Politikası Kurulu (PPK) beklemeden karar alabiliriz" dedi.

İstanbul Finans Zirvesi'nde (IFS) katılan Başçı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin faydalı inovasyonlara ihtiyacı olduğunu söyleyen Başçı, bu inovasyonlara örnek olarak girişim sermayesi, mikro finans, gelir ortaklığı senetlerini gösterdi. Bazı inovasyonların ise ciddi sorunlara neden olduğunu belirten Başçı, "Bazı CDS, CDO gibi zararlı inovasyonlar, dünyada çok ciddi sorunlara yol açtı" dedi. İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması konusuna değinen Başçı, dengeli finans merkezi için gerekli unsurları derinlik, genişlik ve büyüklük olarak sıralayarak, "İstanbul'u nasıl bir finans merkezi olarak görmek istiyorsak, bu unsurları tek tek ele almamız gerekir" diye konmuştu.

"Krediler ile hisse senetleri değeri arasındaki oranı düşürmeliyiz"

Türkiye'de hisse senetlerinin toplam piyasa değerinin GSYH'ya oranının yüzde 50'nin altında olduğunu belirten Başçı, kredilerin GSYH'ya oranının ise yüzde 50'ye yakın olduğuna dikkat çekerek, "Krediler ile hisse senetleri değeri arasındaki oranı düşürmemiz gerekir" mesajını verdi. Finans hizmetleri sektörünün istikrarlı olması gerektiğini söyleyen Başçı, "Gelişmiş ülkeler sermaye-borç arasında tercih yapmak gerektiğinde sermayenin, yerli para cinsi ve uzun vadeli borçlanmanın iyi olduğunu öğrendiler. Biz de finansal hizmetler otoritesi olarak bunları hedefliyoruz. Otoriteler olarak yerli para cinsinden işlemleri teşvik etmeye dönük tedbirler alıyoruz" dedi.

"Çin merkez bankası ile SWAP üzerinde çalışıyoruz"

Dolar ve Euro olarak iki rezerv paranın dünyaya yetmediğini belirten Başçı, Yuan'ın sisteme kazandırılması için çalışmalar olduğuna işaret etti. Başçı, 2023 yılında Türk ihracatçısının TL cinsinden fatura kesebilmesinin çok güzel bir gelişme olacağını, ancak bu gelişmenin olmasının şu anda zor olduğunu vurguladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak dünyadaki bazı merkez bankaları ile temas kurmaya başladıklarını söyleyen Başçı, "Çin Merkez Bankası ile temas kurduk, swap anlaşması üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca, bazı Asya ülkeleri ile de anlaşmalar yapabileceğiz" dedi.

"Tedbirleri alırken, uzun vadeyi teşvik etmesini planlıyoruz"

Türkiye'de TL tahvil piyasasında zorunlu karşılık oranlarının yüksek olduğunu belirten Başçı, şunları söyledi:

"Burada bir değişiklik yaparken ya da bankacılık sistemimize bir kolaylık sağlarken, uzun vadeyi teşvik edecek şekilde bunu yapmayı planlıyoruz. Tıpkı yabancı para borçlanmalarda olduğu gibi. Bununla ilgili çalışmaları arkadaşlar yürütüyorlar. Hazır olduğunda ve piyasada ihtiyaç görüldüğünde bunu bir sonraki Para Politikası Kurulu'nu (PPK) bile beklemeden alabiliriz bu tedbiri. Benzer tedbirleri alırken de, her zaman finansal istikrarın uzun vadeli tarafına da bakarak bu kısa vadeli çözümleri almak faydalı. Ne mutlu ki bizim bunları düşünüp, planlayıp uygulamaya koyma konusunda vaktimiz var. Rahat rahat çalışabiliyoruz. Bunun için çok daha fazla stres ve zaman baskısı altında değiliz."

Başçı konuşmasını, Aşık Veysel'in, "Güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa, eğlenecek yer bulamam gönlümdeki köşk olmasa" sözleriyle tamamladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir