”Takibe düşen kredi oranı KOBİ'deki yangını gösteriyor”

KOBİDER Başkanı Özgenç, "Bankalar KOBİ'lere işletme kredisi vermek yerine, daha fazla faiz getirisi olan kredi kartlarına ağırlık veriyorlar." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, "KOBİ'lerin takibe düşen kredi oranının martta yüzde 26,3 artışla 6 milyar 556,8 milyon TL'yi bulması küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdeki yangının boyutunu göstermektedir" dedi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre mart ayında kredilerini ödeyemeyen KOBİ'lerin sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49 artışla 202 bin 796'ya çıkmasının kaygı verici olduğunu belirtti.

KOBİ'lerin takibe düşen kredi oranının martta yüzde 26,3 artışla 6 milyar 556,8 milyon TL'yi bulmasının küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdeki yangının boyutunu gösterdiğini kaydeden Özgenç, şunları ifade etti:

"Bankalarda para bolluğu var ama bunun büyük çoğunluğunu hazine tahvillerinde değerlendiriyorlar. KOBİ'lere de işletme kredisi vermek yerine, daha fazla faiz getirisi olan kredi kartlarına ağırlık veriyorlar. Dolayısıyla işletme kredisi alamayan esnaf da çözümü kredi kartlarında arıyor. Bazı  bankalar, KOBİ'lere verilen kredinin kısılmasına neden olarak KOBİ'lerin yeteri kadar şeffaf bilançolarının olmamasını öne sürmektedirler. Tabii ki burada bankalar haklı sayılabilir ama bu da bir gerçek ki ekonomik şartlar Türk KOBİ'lerinin bilançolarının yüzde yüz göstermelerine engel teşkil etmektedir.

Hükümetin; esnaf, sanatkar ve KOBİ'lere yönelik (3D) diye anılan değişim, dönüşüm, destek kredi paketinin uygulamaya geçmesi halinde önemli bir rahatlık olacağı kanaatini taşıyoruz. Bu sayede iyice tıkanan iç tüketimdeki durgunluğun açılması sağlanacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir