Taksit sınırlamasıyla piyasa durma noktasına gelebilir

TESK Başkanı Palandöken, taksit sayısının 9 aya kadar düşürülmesinin çok sert bir karar olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı taksit sayısına sınırlama getirilmesinin olumlu olduğunu ancak taksit sayısının 9 aya kadar düşürülmesinin çok sert bir karar olacağını, piyasaların durma noktasına gelebileceğini kaydetti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, bankacılık sektöründeki düzenlemelere değindi. Merkez Bankasının munzam karşılıkları artırdığını, konut ve taşıt kredileri hariç tüketici kredilerinin azaltılmasına yönelik çeşitli önlemler alındığını hatırlatan Palandöken, bu çerçevede kredi kartı taksit sayısına sınırlama getirilmesinin olumlu olduğunu ifade etti. Palandöken, "Ancak kredi kartı taksit sayısının 9 aya kadar düşürülmesi çok sert bir karar olur. Piyasalar durma noktasına gelebilir. Taksit sayısı daha makul bir seviyeye indirilirse geçiş daha yumuşak olur" görüşünü dile getirdi.

Perakende alışverişin yüzde 85'inde kredi kartı kullanıldığını kaydeden Palandöken, tüketicinin nakit olarak alamadığı ürünlere 24 ay vadeye kadar yapılan taksitlere "kanarak" bütçesini aşan yüksek değerdeki ürünleri de aldığını belirtti.

TESK Başkanı, 36 milyon kredi kartı kullanıldığını, haziran ayı başında kredi kartı borcu toplamının 47 milyar liraya ulaştığını ifade ederek, "Geçen yılın Haziran ayında borç toplamı 40 milyar liraydı. Takipteki kredi kartı borcu toplamı Nisan ayında 3,7 milyar lira oldu. Taksit sayısı sınırlandırılarak tüketici bu konuda bilinçlendirilmeli" uyarısında bulundu.

Tüketici kredilerinin faizlerinin yükseltilmesine de değinen Palandöken, kart borcu biriken dar gelirli vatandaşların borcunu kapatabilmek için tüketici kredisi kullandığını belirterek, "Şimdi faizler yükselip kredi pahalanınca vatandaş zora düşecek. Bundan sonraki dönemde takibe düşecek kredi miktarı daha da artacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir