Talat ve Hristofyas, seçim öncesi bir araya geldi

Liderler, 18 Nisanda KKTC'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi planlanmış son görüşmeyi yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 71. kez bir araya geldi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun'un Lefkoşa ara bölgedeki resmi ikametgahında bir araya gelen liderler, 18 Nisanda KKTC'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi planlanmış son görüşmeyi yapıyor.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile Zerihoun'un da katıldığı görüşmede, ekonomi konusunun ele alınması ve müzakerelere ilişkin genel değerlendirme yapılması bekleniyor.

Seçimlerden dolayı görüşmelere ara verilecek olması nedeniyle, bugünkü görüşmenin sonunda müzakerelerde sağlanan ilerlemenin ortak açıklama ile duyurulup duyurulmayacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Kıbrıs Türk tarafı ortak bir açıklamanın bugünkü görüşmeden sonra yapılmasını isterken, Kıbrıs Rum tarafı ise buna karşı çıkıyor ve ortak açıklamanın 7 Nisandaki Rum Ulusal Konsey toplantısında ele alınmasından sonra yapılmasını talep ediyor.

Bugünkü görüşmede, ayrıca seçimlere kadar bir görüşme daha yapılmasının belirlenmesi bekleniyor.

Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla 11 Eylül 2008'de başlatılan müzakerelerin ilk turu 6 Ağustos 2009'da tamamlanmış, ilk tur sonunda taraflar ele aldıkları 6 ana müzakere başlığına ilişkin anlaştıkları ve anlaşamadıkları konuların yer aldığı 30 ortak tutum belgesi belirlemişti.

Müzakerelerin ikinci turuna 10 Eylül 2010'da başlayan liderler, Ocak 2010'dan beri de yoğunlaştırılmış müzakerelere geçmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, liderlerin şahsi çabalarına desteğini belirtmek üzere 31 Ocakta Kıbrıs'ı ziyaret ederek, liderlerle ayrı ayrı ve ortak görüşmeler yapmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir