Talih kuşu özelleştirilmesinde karar bekleniyor

Hizmet alımı yönetmelik taslağını hazırlayan MPİ, talih kuşu özelletirmesinde Bakanlar Kurulu'nun yöntem tercihini bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Piyango İdaresi özelleştirmesinde, Bakanlar Kurulu'nun "Lisans devri mi, yoksa hizmet alımı yoluyla özelleştirme mi?" kararı bekleniyor.

Torba Kanunda yapılan düzenleme ile İDDAA modeli olarak adlandırılan hizmet alımının da Milli Piyango özelleştirme alternatifleri arasına girmesinin ardından gözler seçilecek yönteme çevrildi.

Milli Piyango İdaresi, düzenleme sonrasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e brifing vererek, her iki yöntemle ilgili değerlendirmelerini sundu.

İdare, hizmet alımı yöntemiyle ilgili Yönetmelik Taslağını da hazırladı. Taslakta, hangi işlerin hizmet alımı yoluyla karşılanacağı, bunların hangi şartlarda yaptırılacağı, hizmet alım ihalesinin ne şekilde gerçekleştirileceği, ihale komisyonunun nasıl teşekkül edeceği ve tekliflerin nasıl alınacağı gibi konular düzenlendi.

Oyunlarla ilgili kriterlere ise hizmet alımı yöntemine ilişkin teknik ve idari şartnamelerde yer verilecek.

Bakanlar Kurulu kararı çıkacak

Milli Piyango özelleştirmesinde yöntem seçiminin ardından Bakanlar Kurulu Kararı çıkacak. Bakanlar Kurulunun lisans devrini tercih etmesi halinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, talih kuşunu lisans yöntemiyle ikinci kez ihaleye çıkaracak.

Son dönemde ağırlık kazanan hizmet alımı yönteminin seçilmesi durumunda ise Milli Piyango İdaresinin Hizmet Alım Yönetmeliği yayımlanacak. Daha sonra da Milli Piyango İdaresi, hizmet alım ihalesini gerçekleştirecek. Bu ihale, İDDAA'da olduğu gibi açık eksiltme usulü ile yapılacak ve hasılattan en düşük pay öneren firma ya da firmalar, ihaleyi kazanacak.

Hizmet alımı ile İdarenin belirleyeceği şans oyunlarının terminaller ile elektronik ortam üzerinden oynatılması, şans oyunları sisteminin kurulumu, işletim, bakım ve onarımı, merkezi oyun sistemi ile terminaller arasındaki iletişimin sağlanması, şans oyunlarına ilişkin pazarlama, reklam, tanıtım faaliyetlerinde bulunulması, çekiliş sonuçlarının yazılı ve görsel basın aracılığıyla duyurulması, idare ile bayi ve iştirakçilere danışma ve destek hizmeti verilmesi ve şans oyunlarına ait biletler ile sarf malzemelerinin tedarik ve dağıtımının tümü ya da bir bölümü özel sektöre yaptırılacak.

Lisans devrinde de, hizmet alımında da süre 10 yıl olacak.

Günlük oyuna izin yok

Milli Piyango İdaresi, hangi yöntem tercih edilirse edilsin, yeni dönemde de oyun planlamasını kendisi yapacak. Oyunlarla ilgili içerik ve zaman kontrolünü de yine idare gerçekleştirecek. Bingo gibi günlük oyun ve çekilişlere izin verilmeyecek. Ancak oyun sayısı artacak, elektronik oyunlar devreye girecek.

Piyangoda piyasada satılan biletlerin yanı sıra sanal bilet sistemine de geçilecek. Sanal ortamda numara alınacak ve çekilişe katılınacak. Aynı şekilde Kazı-Kazan da, elektronik ortama taşınacak. Vatandaşlar, elektronik ortamda Kazı-Kazan oyununu oynayabilecek.

Self servis oyun makinaları da sisteme dahil olacak ve makinalara para atılarak bilet alınabilecek, sayısal oyun oynanabilecek. 18 yaş ve üstündekilerin oyun oynayabileceği self servis oyun makinaları, otogar, tren istasyonları ve marketler gibi vatandaşların yoğun bulunduğu yerlere konulacak.

Oyun makinaları yenilenecek

Milli Piyango İdaresi, yeni dönemde oyun altyapısını da yenileyecek. Özellikle sayısal oyun sisteminin yetersiz hale gelmesi ve 4 bin oyun makinasının ömrünü tamamlaması nedeniyle sıkıntı yaşayan İdare, ADSL ve GHDS sistemlerinden birine geçecek ve daha hızlı çalışan bir altyapı oluşturacak. Özelleştirme olmasa bile mevcut 4 bin makina da yenilenecek.

Ancak hizmet alımı durumunda, elektronik altyapı ile oyun makinalarının yenilenmesi işlemi, özel sektöre bırakılacak. Bu durumda oyun makinası sayısı da 10 bine yükseltilecek.

Yetkililere göre, hizmet alımı ihalesinde, lisans devrinde olduğu gibi Rekabet Kurumu ve Danıştay aşamaları olmadığı için ihale çok daha hızlı sonuçlanacak ve en geç 10 ay sonra yeni sistem işlemeye başlayacak.

Bu arada çok sayıda yerli ve yabancı firma da Milli Piyango İdaresine, özelleştirmede hangi yöntemin uygulanacağını soruyor.

Yatırımcılar, hizmet alımına, lisans devrinde olduğu gibi peşin para verilmeyeceği için daha sıcak bakıyor.

Talih Kuşuyla ilgilenen firmalar arasında İDDAA'yı da işleten Turkcell, Tepe Grubu, Alarko ve Fiba Holding gibi yerli firmaların yanı sıra Yunan OPAP, GTech, Lottomatica, Intralot, Camelot gibi yabancı şirketler de sayılıyor.

Pazar payı düşüyor

Öte yandan Milli Piyango İdaresi verilerine göre, son yıllarda özelleştirme sürecinin de etkisiyle yeni oyunların devreye sokulamaması, talih kuşunun pazardaki payını daralttı.

Bu süreçte İDDAA'nın etkisiyle Spor Toto'nun şans oyunları, talih oyunları hasılatının yüzde 42'sine sahip olurken, Milli Piyangonun pazar payı yüzde 28-29'lara geriledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir