TANAP'taki payımız artacak
Bakan Yıldız, "TANAP'taki hissemiz şu anda yüzde 20 düzeyinde, bunu yüzde 30'a çıkarmak istiyoruz. Bu konuda Bakü'de de görüşmeler yapacağız" dedi
ANKARA - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan gazını Avrupa'ya taşıyacak olan doğalgaz boru hattının Türkiye geçişini inşa edecek olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde (TANAP) Türkiye'nin payını mevcut yüzde 20 seviyesinden yüzde 30'a çıkarmayı istediklerini söyledi.
Dün gece geç saatlerde Reuters'a açıklamalarda bulunan Yıldız, "TANAP'taki hissemiz şu anda yüzde 20 düzeyinde, bunu yüzde 30'a çıkarmak istiyoruz. Bu konuda Bakü'de de görüşmeler yapacağız" dedi.
Türkiye'nin SOCAR'ın elindeki hisselerden yüzde 10 daha alarak payını artıracağını ve TANAP Projesi'nin ikinci büyük hissedarı olmaya devam edeceğini belirten Yıldız, "Bu hat hem Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının karşılanması hem de Avrupa için yeni bir güzergah sağlanması açısından son derece önemli" dedi.
Mevcut durumda TANAP'ta SOCAR yüzde 80, Türkiye ise yüzde 20 paya sahip. Projedeki payını azaltmak isteyen SOCAR, hisselerinin bir bölümünü Şahdeniz II konsorsiyumu üyeleri olan BP, Statoil ve Total'e önerdi ancak TANAP'taki yeni hissedarlık yapısı hakkında bilgi sahibi kaynakların verdiği bilgiye göre, Statoil ve Total, projeden hisse almazken BP, projede yüzde 12 pay sahibi olacak.
Türkiye'nin payını yüzde 30'a çıkarması ve BP'nin yüzde 12 pay alması arından SOCAR'ın projedeki payı yüzde 58'e inecek.
Bir kaynak, "Türkiye'nin TANAP'ta yüzde 30, BP'nin yüzde 12 payı olacak. SOCAR'ın hisseleri de yüzde 58 düzeyinde kalacak" dedi.
Reuters'ta geçen hafta yer alan bir haberde, TANAP projesinde BP'nin yüzde 12 hisse satın alımı için anlaşmayı parafladığı, Türkiye'nin de projedeki payını artırabileceği belirtilmişti.
Kaynaklar, yeni hissedarlık yapısına dair imzaların 2014 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmasının planladığını bildirdi.
Nihai yatırım kararı
Kaynakların verdiği bilgiye göre, Enerji Bakanı Yıldız'ın bugünkü Bakü ziyareti sırasında TANAP Projesi'ne doğalgaz temin edilecek sahalarda toplam 25 milyar dolara ulaşacak nihai yatırım kararı da verilecek.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Şah Deniz Konsorsiyumu üyeleri bugün Bakü'de yatırım kararına dair imzaları resmen atacaklar.
Üst düzey bir enerji yetkilisi, bu kadar büyük bir projede yatırım kararının verilmesinin kritik öneme sahip olduğunu kaydederek, "Bu kararın alınmasıyla birlikte artık Türkiye'nin TANAP'tan yıllık 6 milyar metreküp gaz alması ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz gönderilmesinin önünde prosedür olarak hiçbir engel kalmayacak" dedi.
Türkiye'nin doğu sınırından Batı sınırına kadar uzanarak TAP projesine bağlanacak olan TANAP projesinin yapım maliyetinin 8-10 milyar dolar arasında olması ve ikinci etabı tamamlandığında 31 milyar metreküplük yıllık kapasiteye ulaşması bekleniyor.