Tanık Yapıcı, sanıkları tek tek teşhis etti

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'la ilgili davanın ikinci duruşması bugün Kayseri'de yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın, Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürülmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması bugün Kayseri Adliyesi'nde yapılıyor. Duruşma öncesi polis, adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Duruşma dolayısıyla Adliye binasına çıkan Kocasinan Bulvarı Sümer Üst Geçit'ten itibaren, Erkilet Bulvarı Kaldırım Caddesi ve Barış Manço Caddesi'nin kesiştiği ışıklı kavşak arası saat 07.00'den itibaren araç ve yaya trafiğine kapatıldı.  

İki kademeli güvenlik bölgesi oluşturuldu 

Adliye çevresi de bariyerlerle kapatılarak iki kademeli güvenlik bölgesi oluşturuldu. Davayı takip etmek için gelen gruplar, Kaldırım Caddesi'ndeki spor tesisleri önünde oluşturulan güvenlik noktasında aranarak birinci güvenlik alanına alındı.  

Duruşma salonuna girecek kişiler ise bu noktadan sonra ikinci bir arama noktasından geçerek Adliye binasına ulaşabiliyor. 

Önlemler çerçevesinde Ankara, Mersin, Aksaray gibi çeşitli illerden gelen takviye çevik kuvvet polisleri ve TOMA da Adliye çevresinde görevlendirildi. 

Emel Korkmaz: Çocuklarına ne cevap veriyorlar? Sormaya geldim

Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ve yakınları da Adliye binasına geldi. Elinde oğlunun fotoğrafını taşıyan acılı anne Emel Korkmaz ile yakınlarının üzgün olduğu gözlendi. Anne Korkmaz'a yanında bulunanlar ağlamaması yönünde telkinlerde bulundu. 

Anne Korkmaz Adliyeye girmeden önce gazetecilere, "Acaba (sanıkların) çocukları babalarına 'neredesin' diye sorduklarında ne cevap veriyorlar ? Biz '19 yaşında bir çocuğa kıydık, o yüzden hapiste miyiz' diyorlar. Bunu çok merak ediyorum, sormaya geldim" diye konuştu. 

Duruşma öncesi arbede yaşandı

Öte yandan, duruşmayı izlemek için gelen gruplar aranmadan alana girmek isteyince polisle arbede yaşandı. Davayı izlemek için çeşitli illerden gelen gruplar, Kaldırım Caddesi'nden spor tesisleri önündeki arama noktasına kadar sloganlar atarak yürüdü. 

Bölgeye gelene kadar 3 kez arandıklarını söyleyen grup temsilcileri ile polis arasındaki görüşmelerin ardından arama noktası kaldırıldı. 

Kendilerine ayrılan alana geçen gruplar, Gezi Parkı eylemlerinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu ve slogan attı.  

Sanıkları teşhis etti

İşte tanık ifadesi:

Duruşmada ilk olarak dinlenen isim, davanın en kritik tanığı Semih Berkay Yapıcı şunları söyledi: 

"Bir arkadaşımla Espark'a gittik. Protestocularla çevik kuvvet arasında çatışma oldu. Sonra TOMA ile çevik barikatı yıktı, herkes kaçmaya başladı. Kız arkadaşımı evine bıraktım ve eve gitmeye çalıştım. Tanımadığım bir kişiyle  fırının olduğu sokağa doğru yürüdük. Sarhoş iki kişi vardı, biber gazı sıkılınca korunmak için fırına girdim. İçeride iki polis ve fırıncılar vardı. Dışarı çıkmak istedim, yine gaz atılınca geri girdim. Bir süre sonra çıkıp eve gitmek istedim, sokaktan 'yapmayın, etmeyin' sesi geldi, Polis Selçuk Bal ile elinde odun bulunan Serkan Kavak bir kişiyi darp ediyorlardı. Bu kişi kurtulup kaçtı sonra. Fırının karşısındaki pasajda saklanan Serkan Kavak bana 'sen kaç, ben çıkacağım' dedi, sonra odunla fırladı. Ali İsmail ile Doğukan Bilir koşarak geliyorlardı. Arkalarından Hüseyin adlı polis kovalıyor, 'tutun' diye bağırıyordu. Doğukan'ı polis Hüseyin ile Serkan Kavak darp ettiler. Doğukan çömeldi, Serkan yardım bahanesiyle onu darp etmeye devam etti."

-Tanık Yapıcı ifade verirken, Ali İsmail'in düşürüldüğünü, kafasına polis Mevlüt Saldoğan tarafından defalarca tekme atıldığını ve bilincini kaybettiğini söylediği anlarda durdu, gözyaşlarını tutamadı, su verildi.

Anne Emel Kokrmaz: Allah korkunuz yok mu?

Tanığın bu anlatımları sırasında Ali İsmail'in annesi Emel Korkmaz sanık polise dönerek "Allah korkunuz yok mu sizin?" diye bağırdı. 

"Polis, Ali'nin kafasına defalarca vurdu"

Tanık Yapıcı daha sonra sözlerine şöyle devam etti:

''Ali İsmail'i fırın çalışanlarından biri dengesini bozarak yere düşürdü. Ali İsmail'i polisler, fırıncılar herkes yerde darp etti. Polis Mevlüt Saldoğan, Ali İsmail yerdeyken defalarca tekmeledi. Kafasına defalarca vurdu, son kez yüzüne tekmeyle vurunca Ali İsmail bilincini kaybetti. Yakından baktım Ali İsmail'e, gözleri kapalıydı. Sonra Ali İsmail birden ayağa fırlayıp kaçmaya başladı. Arkasından ilerideki sivil ve polislere 'çevirin, çevirin' diye bağırdılar. İleride polisler bir kez daha yakalayıp, ikinci kez darp ettiler. Elinde budaklı odun olan sivil şahıs da darp edince, polisler "başımıza iş açacaksın" dediler. Polisler bu kez bacaklarına vuruyorlardı. Kalktı ve üçüncü kez darp edilerek gözden kayboldu Ali İsmail."    

Tanık Yapıcı, sanıkları tek tek teşhis etti

Tanık Yapıcı, Mevlüt Saldoğan'ı albümden teşhis etti. Ali İsmail'i darp eden polisi de teşhis etti. Tanık, sanıkları elle göstererek teşhis etti. Yapıcı, fırıncı Ebubekir Harlan'ı ise Ali İsmail'e çelme takıp düşüren kişi olarak teşhis etti.

Anne Emel Korkmaz, görüntülerdeki kişinin Ali İsmail olmadığını öne süren sanık avukatlarından birinin tanığa Ali İsmail'in nasıl düştüğünü ve yakından görüp görmediğini sormasına tepki göstererek iki kez, "Her tarafı morluk içindeydi, vicdansızlar" diye bağırdı.

Anne fenalaştı

Duruşmada tanık Yapıcı'nın Ekşi Sözlük'te olay gecesi yazdıklarını anlatırken polislerin Ali İsmail'e küfrettiklerini söylediği bölümde ortalık karıştı. Ali İsmail'in avukat abisi Gürkan Korkmaz ayağa kalkarak sanıklara tepki gösterdi, izleyici sıralarından da kendisine destek geldi.

Anne Emel Korkmaz bu sırada fenalık geçirdi. 5 dakikalık bir kargaşanın ardından duruşmaya devam edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir