Tanzimde bakliyat dönemi

Tanzim satış noktalarında nohut 5,5, mercimek ise 4,5 liradan bugün itibariyle satılmaya başlanacak. Haftaya da 6 liradan pirinç satışa çıkacak. Bu arada Bakan Pakdemirli, sebze ve meyvede tanzim satışlara en fazla 15-20 gün daha ihtiyaç olduğunu düşündüklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tanzimde bakliyat satışına bugün başlanacağını açıkladı. Pakdemirli, "Nohut 5,5 lira, mercimek 4,5 liradan bugün satılmaya başlanacak. Pirinci de haftaya kilosu 6 liradan satmış olacağız" diye konuştu.

Sebze ve meyvede tanzim satışlara en fazla 15-20 gün daha ihtiyaç olacağını düşündüklerini ifade eden Pakdemirli, "Ondan sonraki dönemde tanzim satış noktalarındaki satışlar gelecek talebe bağlıdır" dedi.

Kooperatif düzenlemesi yapılacak

Kooperatiflere yönelik düzenlemeler yapacaklarını söyleyen Pakdemirli, "Kooperatif ekosistemimiz biraz dağınık, değer üretmiyorlar. En geç yılın ikinci yarısından itibaren buraya da neşter atacağız. 15 bine yakın kooperatif var, bunlar da para ve ciro gibi değer üretmiyorlar. Bir sürü içi boş kooperatif var" ifadelerini kullandı.

Yerel ürün zorunluluğu artırılacak

Yerel ürünün, bulunduğu yerdeki markette satılmaya başlanmasıyla lojistik, elleçleme kayıplarının engelleneceğini anlatan Pakdemirli, şöyle devam etti: "Bugün itibarıyla yasal zorunluluk yüzde 1. Yani perakende sektörü, yerel ürünü yüzde 1 rafta bulundurmak zorunda. Bunu yüzde 15-20'lere taşıyabilirsek, yerinde üretim ve tüketime kavuşuruz. Aradaki taşıma kayıpları, yakıt masrafı gibi birçok masraftan da kurtulmuş oluruz. Zincir bu kadar kopuk, arada da bu kadar uçurum olmadığı dönemde de fiyatlar birbirine mutlaka yakınlaşacaktır."

Bakan Pakdemirli ayrıca, Hal Yasası'nın Meclis'in açılmasıyla hızlı şekilde yasalaşacağını ifade etti.

"İhtiyaç olursa ithalat yaparız"

Öte yandan Pakdemirli, Et ve Süt Kurumunun (ESK) 6 aydır et ithalatı yapmadığına dikkati çekerek, "Türkiye'nin ette stokları yeterli. Ayrıca ESK'nin deposunda 50 bin tona yaklaşan stoku var. Türkiye'nin bu alanda, kısa vadede bir sıkıntısı görünmüyor. İhtiyaç olursa ithalat yaparız" dedi.

Açlık sınırı bir yılda 392 TL yükseldiAçlık sınırı bir yılda 392 TL yükseldi