Tarantino 'bomba' gibi dönüyor

Biri yerli olmak üzere 4 filmin vizyona girdiği haftada, Ünlü yönetmen Quentin Tarantino, 3 yıl sonra 'Zincirsiz' ile muhteşem bir dönüşe imza atıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
1-053.jpgUğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com


dunya.com - Hollywood sinemasının sıradışı yönetmenlerinden Quentin Tarantino, son filmi 'Django Unchained' (Zincirsiz) ile 'bomba' gibi bir dönüş yaptı. Filmlerinde uzun yıllar Amerikan alt tabakasının suç hikayelerini anlatan Tarantino, 2009 yılında Inglourious Basterds (Soysuzlar Çetesi) ile Nazi dönemine gitmiş, zaman ve mekan bakımından alışıldık janrının dışına çıkmıştı. Brad Pitt'in başrolünü üstlendiği filmin, parlayan yıldızı Nazi Subayı Hans Landa'yı oynayan Christoph Waltz olmuştu. Adolf Hitler önderliğinde Yahudilere karşı işlenen insanlık suçlarının intikamını 'elinden geldiği' kadarıyla alan Tarantino, bu işi sevmiş olacak ki, yeni filminde de ABD'de zencilerin henüz özgürlüklerine kavuşmadıkları bir dönemi ele alıyor. Soysuzlar Çetesi'ndeki rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar'ını alan Waltz, aynı performansı Zincirsiz'de de eksiksiz olarak sürdürüyor. Akademi de aynı fikirde olacak ki, usta aktör 2010 yılında kazandığı Oscar için bu yıl da aday olarak yarışacak. 
 
 
2-052.jpg
 
Giriş jeneriğinden kapanış sekansına kadar eski kovboy filmlerine göndermelerle yüklü filmde, Alman bir kelle avcısı olan Dr. King Schultz (Christoph Waltz), peşine düştüğü üç kanun kaçağını tanıyan Django'yu (Jamiee Foxx) köle tüccarlarının elinden kurtararak kendisine yardımcı olmaya ikna eder. Öldürdüğü adam başına topladığı ödüllerle yaşamını sağlayan biri olmasına rağmen hümanist yanı nadir de olsa ortaya çıkan King Schultz, Django'ya, köle olarak satılmış karısını kurtarması için yardım etmeye karar verir. 
 
Kim daha 'iyi' kötü yarışı
 
Zaman zaman komedi filmlerine taş çıkartacak kadar ustaca yazılmış diyaloglarla güldüren film, şiddet sahnelerinde ise hassas olmayan bünyeleri dahi sarsacak kadar sertleşebiliyor. İlk birkaç filmi sayılmazsa müzik seçimi hep çok iyi olan Tarantino bu filmde de şaşırtmıyor. Arka planda çalan parçalar dikkatsiz seyirciyi bile cezbedecek kadar uyum sağlıyor. Üç saate yakın süresiyle göz korkutmasına rağmen nadiren düşen temposu ile oldukça sürükleyici olan film, ikinci yarısından itibaren 'kötü adamlar' tarafından taşınıyor. 
 
Leonardo Di Caprio (Calvin Candie) ve Samuel L. Jackson'ın (Stephen) 'kim daha kötü' yarışına girdiği ikinci bölümde, Jackson yılların tecrübesiyle ipi göğüslüyor. Küçük rolüyle çok konuşulacak bir karaktere imza atan Stephen karakteri katıksız kötülüğü ile seyirciyi gülümsetmeyi başarıyor. Filmin başrolü Jamie Foxx ise, içindeki şiddeti sakin tabiatı altına gömmüş bir karakter ile Django'nun hakkını veriyor. 
 
3-045.jpg
 
5 dalda Oscar adayı
 
En iyi film, en iyi senaryo, en iyi yardımcı oyuncu, en iyi kurgu ve en iyi ses dallarında Oscar için yarışacak filmin törenden eli boş dönmesi çok mümkün değil ancak 2012 yılını verimli geçiren Holywood'da en iyi film ödülü zor görünüyor. 
 
Eksenine köleliği oturtmasına rağmen sosyal mesaj kaygısı gütmeden hikayesini başarıyla anlatabilen Zincirsiz, Hollywood sinemasının ideal sayılabilecek bir örneği. Yönetmenin Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Kill Bill gibi filmleri ile yarışabilecek ayarda olan film, Türkiye'den önce gösterime girdiği ABD'de de seyirciden tam not almış durumda. Filmde, büyük sürprizler, derin alegoriler, topluma kalın mesajlar yok, katıksız sinema var. 
 
Filmin sonlarına doğru küçük rolüyle seyirciyi salonlardan kahkahalarla uğurlayan Quentin Tarantino, Zincirsiz ile tabiri caizse bomba gibi bir dönüş yapıyor.
 
4-041.jpg
 
 
Filmin Künyesi
 
Zincirsiz 
Orijinal İsim: Django Unchained
Yapım: 2012- ABD
Tür: Aksiyon, Dram
Süre: 2:45
Yönetmen: Quentin Tarantino
Senaryo: Quentin Tarantino
Oyuncular: 
Jamie Foxx
Christoph Waltz
Leonardo Di Caprio
Samuel L. Jackson
Kerry Washington
 
dunya.com puanı :

8-025.jpg
 
 
Haftanın diğer filmleri:
[PAGE]
 
Bu hafta biri yerli 3 film daha vizyona girecek.
 
"Hükümet Kadın"
 
Haftanın yerli yapımı "Hükümet Kadın" filminin senaristliğini ve yönetmenliğini Sermiyan Midyat yaptı.
Yapımcılığını Necati Akpınar'ın üstlendiği filmde, Demet Akbağ, Cezmi Baskın, Sermiyan Midyat, Bülent Çolak ve Burcu Gönder izleyici karşısına çıkacak.
Komedi türündeki filmde, Midyatlı 8 çocuklu sıradan bir kadının belediye başkanı olması sonucu yaşanan olaylar anlatılıyor.
 
 
"Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları"
 
Yönetmenliğini Tommy Wirkola'nın yaptığı "Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları" filmin senaryosunu Dante Harper ve Tommy Wirkola yazdı.
Yapımcılığını Will Ferrell ve Beau Flynn'in üstlendiği filmde, Gemma Arterton, Jeremy Renner, Famke Janssen, Peter Stormare ve Derek Mears rol alıyor.
Aksiyon, komedi ve korku türündeki filmin konusu şöyle: "Zencefilli evle ilgili travmatik bir kazadan 15 yıl sonra 'Hansel' ve 'Gretel' adlı ikizler, kendilerini cadıları yok etmeye adamış intikamcı avcılar haline gelmişlerdir. İkizler, yıllar geçtikçe avcılıkta ustalaşmış, izleme kabiliyetinde ve avını yakalama işinde ünlenmişlerdir. Sıkıntıları iyileşse de işleri oldukça kolaydır, tehlikeli sözler ve lanetler onlara işlemez. Augsburg başkanı, kasabadan gidebilmelerine ve büyücü kadınların başını bulabilmelerine yardımcı olur. Büyücü kadınların başı ise iki gün sonra gerçekleşecek 'Kanlı Ay' esnasında yapılacak cadılar toplantısında birçok yerel çocuğu kurban etmeyi planlamaktadır. İşleri daha kötü yapmak için, ikili aynı zamanda Augsburg'daki gücü ele geçirmiş ve kendi çapında bir cadı avlayıcısı olan acımasız Şerif Berringer ile de ilgilenmek zorundadır."
 
"Çatlak Film"
 
Birbirinden bağımsız 11 kısa filmin bir araya getirilmesinden oluşan "Çatlak Film", komedi severleri salonlara çekmeyi hedefliyor.
Senaryosunu Greg Pritikin ve Will Carlough yazdığı filmde, Elizabeth Banks, Kristen Bell, Halle Berry, Lislie Bibb, Kate Bosworth, Gerard Butler, Bobby Cannavale, Kieran Culkin, Josh Duhamel, Anna Faris ile Richard Gere gibi isimler rol alıyor.
Yapımcılığını Peter Farrelly ve Jason Colodne'nin üstlendiği film, kadın-erkek ilişkilerini konu alıyor.
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir