“Tarihi karar için geri sayım başladı”

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kudret AYYILDIR - GCM Menkul - Başanalisti

Euro/dolar paritesi ile ilgili “tarihi bir karar için geri sayım başladı” adlı bir rapor yayınlamış ve bu raporumuzda bazı hususları ele almıştık. 

3 Aralık 2014 tarihinden bugüne kadarki süreçte piyasalar, ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları ve ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam verisi sonucu ile piyasa fiyatlamasında yer aldı. Draghi’nin açıklamaları ile birlikte Euro/dolar paritesi, 1,2455 seviyesine kadar tepki alımına maruz kalırken, TDI verisi ile birlikte parite 1,2300 seviyesi altında hareketler gerçekleştirdiğini görmekteyiz.

Şu sıralar ise Euro/dolar paritesinin 1,2260 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir.

Aralık ayında piyasaların en çok dikkat etmesi gereken makro-ekonomik gelişmelerden yukarıdaki gelişmeleri çıkardığımızda geriye sadece ABD’den gelecek kritik açıklamalar kalmaktadır. 

17 Aralık Çarşamba akşamı sonuçlanacak FOMC toplantısı ve ardından FED Başkanı Janet Yellen’in gerçekleştireceği açıklamalar, Euro/dolar paritesinin tarihi hareketinde kritik bir önem taşımaktadır. 

Euro/dolar paritesini teknik olarak incelediğimizde 1,2226 ve 1,2180 seviyeleri kritik seviyeler olarak güncelliğini korumaktadır. 1,2226 seviyesi 200 aylık basit hareketli ortalama, 1,2180 seviyesi de mevcut kanalın alt noktası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bölge, özellikle 2015 ilk çeyreğine kadar Euro/dolar paritesinde olası tepki alımı düşüncesinin oluşabilmesi için gündemden düşmeyecek bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Bu düşünce yapısının güçlü kalması için Euro/dolar paritesinin bu bölge üzerinde aylık kapanışlarını sürdürmesi gerekmektedir. Ancak unutulmaması gerekir ki böyle bir tepki alımı düşüncesi mevcut düşüş trendini değiştirmeyecektir. Aksine orta ve uzun vadeli satıcılar için önemli bir strateji olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki, Euro/dolar paritesi eğer aylık kapanışını bu bölge üzerinde gerçekleştirirse tepki alımlarında hangi seviyeler dikkate alınmalıdır?

Bu sorunun cevabı için fibonacci düzeltme rakamları dikkate alınmalıdır. Bu nedenle de “fibonacci retracement” kullanılarak mevcut düzeltme rakamları hakkında istatistiksel bir çalışma yapabiliriz.

1,4000 seviyesinden başlatılan düşüşlerin 1,2180 ile sınırlandığını varsayarak gerçekleştirmiş olduğumuz fibonacci çalışmasında, fibonacci yüzde 38,2, yüzde 50,0 ve  yüzde 61,8 oranlarının olası tepkide dikkat edildiğini, yüzde 50’lik oranın ise ideal düzeltme oranı olarak önemli bir yüzde olduğunu ifade edebiliriz. 

- Fibonacci Retrcement yüzde 38,2’lik düzeltme noktası 1,2875 

- Fibonacci Retrcement yüzde 50,0’lık düzeltme noktası 1,3090 

- Fibonacci Retrcement yüzde 61,8’lik düzeltme noktası 1,3305 

1-487.jpg

Buraya kadarki yazımızı özetlersek; 

Euro/dolar paritesinin 1,2180 seviyesi üzerindeki olası aylık kapanışı ve bu kapanış ile birlikte piyasaların tepki alımına olan inançtan kaynaklanan tepkilerdeki hedef seviyelerinin neler olduğunu ifade ettik.

ÖNEMLİ NOT

Bu düşüncemizin güncelliğini koruyabilmesi için 1,2180 seviyesi üzerinde aylık kapanış gerçekleştirilmesi gerektiğini unutmayalım. Tepki alımının nerede sonlanacağına ise temel makro-ekonomik gelişmeler ve etkileri karar verecektir. 

1,2180 seviyesi altında gerçekleşecek aylık kapanış ise mevcut senaryonun iptal olmasını sağlayacaktır.