Tarihi yelkenler İstanbul boğazında

Yarışta, tarihi tekneler Bulgaristan'ın Varna Limanı'na gidip dönecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Tarihi yelkenlilerin katıldığı "Boylu Soylu Yelkenli Yarışı"nda gemiler, İstanbul'a giriş yaptı.

Yarışı organize eden Sail Training International'ın (STI) temsilcisi Robin Hurgronje, teknelerin İstanbul'dan geçişi nedeniyle Deniz Ticaret Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, organizasyonun 1956 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlendiğini belirtti.

Hurgronje, "Amacımız, 15 yaşından büyük 25 yaşından küçük gençleri, din, dil, ırk farkı gözetmeden birleştirmek, onlara deniz kültürünü aşılamak. Bu organizasyon Ege, Marmara ve Karadeniz'de ilk defa yapılan bir etkinlik oldu. Amaçlarımızdan biri de Yunan, Türk, Bulgar ortaklığı ile gerçekleştirilen etkinlikte, daha fazla gencin ilgisini çekmek" diye konuştu.

Şu anda boğazdan geçen 26 parça geminin, 16 değişik ülkenin bayrağını taşıdığını kaydeden Hurgronje, "Geçen hafta Yunanistan'ın Valos limanındaydık. Üç günde 200 bin Yunanlı bu tekneleri gördü. Geceleri de pek çok etkinlik yapıldı" dedi.

Yelkenliler, Karaköy Limanı'na demirleyecek

İstanbul Boğazı'ndan bu akşam verilecek start ile başlayacak yarışta, tarihi tekneler, Bulgaristan'ın Varna Limanı'na gidip dönecek.

Yelkenliler, 27 Mayıs Perşembe günü İstanbul'a yeniden gelecek ve 3 gün Karaköy Limanı'na demirleyecek. Teknelerin saat 12.00'de limana gelmelerinin ardından saat 14.00'de halka açık "Hoşgeldin" töreni yapılacak. Bu açılışın ardından tekneler halkın ziyaretine açılacak. Tekneler, İstanbul'da kaldıkları müddetçe saat 10.00 ile 18.00 arasında ziyarete açık kalacak.

Deniz Ticaret Odası ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın girişimleriyle bu yıl İstanbul'dan geçen yarışta tekneler, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Fatih fırkateyni önderliğinde geçiş yapıyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir