Tarım işçilerinin yaşam şartları iyileştirilecek

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için "Diyarbakır, Seyyah Çalışanlarını Ağırlıyor" projesi hazırlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yürütülen "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi" (METİP) kapsamında Diyarbakır Tarım Müdürlüğünce, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için "Diyarbakır, Seyyah Çalışanlarını Ağırlıyor" projesi hazırladı.

Proje, Diyarbakır'dan batı illerine giden veya çalışmak üzere Diyarbakır'a gelen tarım işçilerinin yaşam koşullarının düzeltilmesine yönelik birtakım önlemler içeriyor.

Proje hakkında açıklama yapan Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, ailelerin çalıştıkları yerlerde son derece sağlıksız ve güvenlikten yoksun ortamlarda barındıklarını, kamu hizmetlerinden mahrum kaldıklarını belirterek, bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında "Diyarbakır Seyyah Çalışanlarını Ağırlıyor" projesini hazırladıklarını anlattı.

Yaşam şartları düzeltilecek

Diyarbakır'dan çok sayıda ailenin Sakarya'dan Rize'ye kadar Türkiye'nin farklı bölgelerinden 16 kente tarım işçisi olarak gittiğini aktaran Koçkaya, Şanlıurfa, Siverek, Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Mazıdağ, Ergani, Batman gibi il ve ilçelerden de her yıl çok sayıda mevsimlik tarım işçisinin Diyarbakır ve ilçelerine çalışmaya geldiğini söyledi.

Ürün rekoltesine göre her yıl ortalama 14 bin 500 kişinin kente geldiğini, bunun 5 bin 500'ünün çadırda kaldığını ifade eden Koçkaya, bu aileleri sağlıklı yaşam şartlarına kavuşturmak için her türlü ayrıntıyı düşündüklerini anlattı.

Bakanlığa sundukları projenin kabul edilmesi halinde 1 milyon 625 bin 800 lira  bütçeli projenin 2011'de pilot bölge olarak Bağlar, Yenişehir, Bismil, Sur, Kayapınar ve Çınar ilçelerine mevsimlik tarım işçisi olarak gelecek 600 kişi için uygulanacağını dile getiren Koçkaya, projenin başarılı olması halinde her yıl hedef kitlenin daha da artırılacağını belirtti.

İşçiler modern, klimalı otobüslerle seyahat edecek

Proje kapsamında işçilere yönelik yapacakları hizmetler hakkında da bilgi veren Koçkaya, "Göç mevsiminde tarım işçilerinin 16 kente ulaşımlarında yol masraflarının ucuzlatılması veya ulaşımlarının sağlanması yönünde tedbir alacağız. İşçiler modern, klimalı otobüslerle seyahat edecek. Ayrıca konakladıkları mekanlardan çalışacakları yerlere ve tarladan konaklama mahalline ulaşımları esnasında yol güvenliği alınacak. Bu kapsamda trafik denetimleri de artırılacak. Tarım işçilerinin güvenli ve sağlıklı konaklama alanlarında barınması için toplulaştırılmış çadır yerleşimleri oluşturulacak. Bu  yerleşim yerlerinde mevsimlik işçilerin yaşam kalitesi yükseltilerek kamu hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi sağlanacak" diye konuştu.

Koçkaya, buralarda sunulacak hizmetlerin aksamaması için "Toplulaştırılmış Çadır Yerleşimi Yönetimi" hazırlanacağını belirterek, proje kapsamında toplu çadır yerleşim alanlarında portatif tuvalet, içme suyu için tanker, bulaşık ve çamaşır makineleri, ulaşımda kullanılacak minibüsler, tarım aletleri, ecza dolapları gibi yaşam şartlarını kolaylaştıracak her türlü ayrıntıya yer verileceğini ifade etti.

Koçkaya, tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağında bulunan ancak eğitimden uzak kalan çocuklarının tamamının eğitim hizmetinden yararlandırılacaklarını bildirdi.

Tarım işçileri ve ailelerine düzenli aralıklarla sağlık hizmetlerinin de verileceğini anlatan Koçkaya, tarım işçilerine koruyucu, önleyici sağlık hizmetleri ve ruh sağlığı eğitimi ile tarımsal ilaçlama, ideal ilaçlama, ilaçlardan korunma, doğru doz, iyot kullanımı ve gıda güvenliği konularında eğitimlerin verileceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir