”Tarımda yaşanan sorunlar Ar-Ge altyapısından kaynaklanıyor”

EİB, Koordinatör Başkanı Türkmenoğlu İzmir ve ilçelerinde tarım uygulamalarında yaşanan sorunları ele aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, İzmir ve ilçelerinde tarım uygulamalarında sıklıkla yaşanan sorunların, yetersiz Ar-Ge altyapısından kaynaklandığını belirtti.

EİB'nin geçen dönem başarıyla yürüttüğü "İyi Tarım Yüksek Gelir Projesi"nin devamı niteliğindeki "İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi"nin tanıtımı, EİB toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıda konuşan Türkmenoğlu, EİB, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir İl Tarım Müdürlüğü ve İzmir Ziraat Odası ortaklığı ile yürüttükleri, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi"nin, iyi tarım uygulamalarına yönelik yürüttükleri ikinci proje olduğunu söyledi.

Projenin ilk ayağı olan "İyi Tarım Yüksek Gelir Projesi" ile ilgili bilgiler veren Türkmenoğlu, bu proje ile sürdürülebilir tarımsal üretim için iyi tarım uygulamaları konusunda farkındalık yaratmayı ve bu uygulamanın sürekliliğini sağlayacak bir eğitim yapısı kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Türkmenoğlu, bu kapsamda ilk olarak il ve ilçe Tarım müdürlüklerinin uzman ve tarım danışmanı olan 100'ün üzerinde ziraat mühendisine, daha sonra İzmir'in 19 ilçesinde bulunan binin üzerinde çiftçiye iyi tarım eğitimi verdiklerini,  gerçekleştirdikleri uygulama gezileri ile çiftçilerin iyi tarım uygulamaları hakkında pratik bilgi edinmelerini sağladıklarını ifade etti.

Bununla birlikte yaptıkları analizler ve saha çalışmaları neticesinde, İzmir il ve ilçelerinde, tarım uygulamalarında sıklıkla yaşanan sorunların yetersiz Ar-Ge altyapısından kaynaklandığını tespit ettiklerini belirten Türkmenoğlu, şöyle devam etti:

"İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji projesiyle de bu sorunların çözümüne katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Gerçekleştireceğimiz bu proje ile İzmir'de yerleşik tarımsal ürün işleme tesisleri ile tarımsal ürün ihracatçılarının iyi tarım uygulamaları Ar-Ge altyapısının geliştirilmesini amaçlıyoruz."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da 5216 sayılı yasayla birlikte tarım büyükşehir belediyesi olduklarını, tarımın ve çiftçinin kalkınması için belediye olarak birçok şeyi hallettiklerini söyledi.

Öncelikle toprağın temizlenmesi gerektiğini savunan Kocaoğlu, kurdukları arıtma tesisleriyle bu sorunu çözdüklerini ifade etti.

Ürün kalitesinin bozulmasını önlemek için arazi yollarını asfaltladıklarını kaydeden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Destekler azala azala çiftçi yalnız bırakıldı. Ülke üretmemeye başladı. Tarım sektöründe dalgalanma başladı. Bu nedenle belli pilot bölgeler seçerek tarımı kalkındırmaya çalıştık. Birçok yerde anlaşmalı üretim yapıyoruz. Bizim çiftçimiz iştirak konusunda çok istekli. Çıkış yolu aradığı, akla ve bilime inandığını gösteriyor. Yeter ki biz hata yapmayalım. Türkiye uzunca bir süredir ürettiğinden çok tüketen bir ülke oldu. Ekonomide durgunluk varsa alışveriş yapalım deniliyor. Bu Türkiye için doğru bir reçete değil. Biz tam tersi tasarruf yapmalıyız. Sermaye yaratmalıyız, üretim yapmalıyız."

Toplantıda daha sonra, proje ile ilgili sunumlar yapıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir