TARİŞ İncir Birliği: Artık dünyada tek değiliz
İncir Birliği YKB Karazor, incirin Büyük ve Küçük Menderes havzasına özgü bir meyve olmasına rağmen dünyada incir yetiştiriciliğine bir yönelmenin olduğunu belirtti
İZMİR - TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, Fas, Tunus, Cezayir, ABD, Slovenya gibi birçok ülkede binlerce dönüm arazide incir yetiştirilmeye ve meyveleri toplanmaya başladığını belirterek, "Bizim daha iyi ve kaliteli ürün yetiştirmemiz önem kazandı. Artık dünyada tek değiliz" dedi.
TARİŞ İncir Birliği Olağan Genel Kurul toplantısı TARİŞ İplik Dokuma Sanayi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Hasan Hüseyin Karazor genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, siyasetçilerin toplantıya ilgisizliğinden yakınarak, "Milletvekillerini davet etmemize rağmen gelmediler. Seçim döneminde bu durumu değerlendirmeye alacağız" dedi.
İncirin Büyük ve Küçük Menderes havzasına özgü bir meyve olmasına rağmen dünyada incir yetiştiriciliğine bir yönelmenin olduğunu ifade eden Karazor, şunları söyledi.:
"Fas, Tunus, Cezayir, ABD, Slovenya gibi birçok ülkede binlerce dönüm arazide incir yetiştirilmeye ve meyveleri toplanmaya başladı. Buralarda İzmir, Aydın ve Balıkesir'de yetişen kalitede ürün alınması mümkün değil, ama yine de bizim daha iyi ve kaliteli ürün yetiştirmemiz önem kazandı. Artık dünyada tek değiliz. Yavaş yavaş incirde, dünyada da ekilebilen yerlerde incir hasadı başladı. O yüzden daha dikkatli olmalıyız."
4 milyon 250 bin lira zarar
Karazor, birliklerin özkaynaklarıyla varlığını sürdürmeye gayret ettiğini belirterek, "Devlet bize şaşı bakıyor" dedi.
Birliklerin yaşadığı sıkıntıları ve taleplerini anlatan Karazor, kredi faizlerinin borçtan düşülerek kalanının yıllara bölünmesini, stok yatırımı adı altında birliklere yardımda bulunulmasını, kullanabilecekleri oranda faizlerle kredi imkanının sağlanmasını, yarattığı istihdamın asgari ücrete kadar olan kısmının vergiden muaf tutulmasını, ilk yükleme tarihinin kaldırılmasını istediklerini anlattı.
Karazor, arz fazlası olmadığı gerekçesiyle incir üreticisine prim verilmemesini eleştirdi.
Hasan Hüseyin Karazor, "Bu taleplerimiz Ankara tarafından makul karşılandı, ama uygulamaya geçilmedi. Bunlar olmazsa o zaman birlikler nasıl ayakta kalacak? Biz artık milat ilan etmek durumundayız. Yoksa 3-5 yıl içinde birçok birlik yok olacak" dedi.
İncirde ikili fiyat oluşması nedeniyle bir talep daralmasının yaşandığını ifade eden Karazor, "Şu an biraz incir fiyatlarında kıpırdanma başladı. İhracatçı kendi tedarikçisinden mal almayı tercih ediyor. Oradan alamadığı zaman bize geliyor. Haksız rekabet yaşıyoruz, çünkü bizde kayıt dışı hiçbir şey yapılmıyor" diye konuştu.
Karazor, 2008-2009 İş Yılında 6 milyon liradan fazla finans sağladıklarını, buna rağmen bu dönemi 4 milyon 250 bin lira zararla kapattıklarını, çünkü önceki dönemlerden kalan borçlar için ödemeler yaptıklarını anlatarak, "Bu para üreticinin cebine gitti. Ama üretici TARİŞ'in kıymetini bilmedi" dedi.
Geçen sene ihracatçıya incir satmak için borsaya çıktıklarını, ancak tepki aldıklarını dile getiren Karazor, "Üreticinin de bu tepkiyi vermesine anlam veremedim. Önemli olan satmak. Kime sattığınızın üretici nezdinde önemi yok. Birlik ne kadar çok mal satarsa, o kadar çok mal alır" şeklinde konuştu.