Tariş, pamuk sezonunu açtı

Pamuğun borsa fiyatıysa bugün itibarıyla 4,20 lira olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SÖKE - TARİŞ Pamuk Birliği, 2010-2011 pamuk sezonunu açtı. Bu yıl üreticinin, pamuğunu borsa fiyatı ve randıman üzerinden yapılacak hesaplamayla satacağı belirtildi. Pamuğun borsa fiyatıysa bugün itibarıyla 4,20 lira olarak gerçekleşti.

TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, Söke Tarım Satış Kooperatifi'nde düzenlenen sezon açılış toplantısında yaptığı konuşmada, sezonun henüz başlamadan 600 tona yakın pamuk aldıklarını, bu yıl çok bereketli bir sezon beklediklerini söyledi.

Aydın Ham Yağ Tesisi'nin bu yıl çalışmaya başlayacağını, tüccarın ürettiği pamuk çekirdeklerinin yarısına talip olduklarını, borsa fiyatının 5 kuruş üzerinde fiyat vermeye hazır olduklarını kaydeden Azbazdar, şöyle konuştu:

"Kendimizi üç beş yabancının eline bırakmamak için birlikte mücadele edelim. Şu anda TARİŞ'in kurulduğu günkü şartlardan daha kötü durumdayız. Şansımız yaver gidiyor. Dünyada üretimde düşüş, talepte artış var. Amerikan tüccarı bizim fabrikaların anahtarını elinde tutuyordu. GSM kredisiyle ucuz pamuk verenler bu yıl Haziran ayından bu yana Türkiye'ye pamuk vermeyi kestiler. Artık Türkiye eskisi gibi 800 bin - 1 milyon ton pamuk ürettiği dönemdeki gücüne yeniden kavuşsun."

"İyi bir yıl olacak"

Geçen yıl ortalama fiyatlara bakıldığında TARİŞ satışının ortalama kilogram başına 2,64 lira olarak gerçekleştiğini, tüccar satışının ise 2,33 lirada kaldığını belirten Azbazdar, bu yıl da uygulanan sistemle yine TARİŞ ortağının daha avantajlı fiyatlarla ürününü satacağını kaydetti.

Bu yıl pamuğun borsadaki fiyatının artması halinde, üreticinin zarar görmemesi için yeni bir sistem uygulayacaklarını dile getiren Azbazdar, şunları söyledi:

"Üretici ortağımız ürününü teslim ettiğinde kilogram başına 50 kuruşluk avans fiyatını 5 gün içinde alacak. Hesabını kesmek istediğinde borsada oluşan TARİŞ fiyatı üzerinden pamuğun randımanına göre yapılacak hesabın üzerine, kilogram başına 5 kuruş eklenerek, en geç 20 gün içinde ödeme yapılacak. Dönem sonunda ise kilogram başına 5 kuruş fiyat farkı ödemesi yapılacak.

Önce ortağımız güçlensin istiyoruz. TARİŞ'i icraya vermeden kurumuna sahip çıkanlara, ateşi bağrında tutanlara özür borcumuz var. Bunun için de sonuna kadar çalışacağız. Bu yıl TARİŞ ortağı için çok iyi bir yıl olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir