Tazminat alamayan Somalı işçiler Ankara’da

Somalı maden işçileri ödenmeyen hakları için Ankara’ya gitti. Çalışma Bakanlığı önünde eylem yapan işçiler hükümete seslenerek “Madenciler burada, hükümet nerede” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Kömürleri A.Ş’ye bağlı Eynez Ocağı işçileri başta kıdem tazminatları olmak üzere verilmeyen hakları için Ankara’ya gitti.

Yetkililer tarafından verilen sözlere rağmen haklarını alamayan ve konu ile ilgili muhatap bulamayan 400 işçi, Türkiye Maden İş Sendikası ile birlikte Çalışma Bakanlığı önüne ulaştı.

Madenciler burada hükümet nerede” sloganını atan işçiler adına Türk-İş Başkanı Ergun Atalay burada bir açıklama yaptı.

Çalışma Bakanlığı önünden İleri Haber’e konuşan Somalı maden işçisi Ercan Çetinyılmaz iki buçuk ay önce sorgusuz sualsiz işten çıkarıldığını belirterek, hakları için Ankara’ya geldiğini söyledi. TKİ ile Soma Holding’le görüştüklerini ancak TKİ’nin “Soma Holding’e gidin”, Soma Holding’in ise “Mal varlığımıza tedbir konuldu” bahanesini sunduğuna işaret ederek yetkililerin sürekli topu birbirlerini attıklarına dikkat çekti. Çetinyılmaz, Soma’da son süreçte yaklaşık 3 bine yakın işçinin işten çıkarıldığını aktardı.

'Bu sendikaya güvenmiyorum'

Birlikte Ankara’ya geldikleri Türkiye Maden İş Sendikası’na da güvenmediğini ifade eden Çetinyılmaz “Ben bu sendikayla buraya gelmeyi hiç istemiyordum aslında. Buraya bunlarla gelmemin sebebi, bu sendika yine bizi yine pazarlayacak mı pazarlamayacak mı onu kontrol etmek için, onu görmek için geldim” dedi. “Burada yine bir tezgah var” ifadelerini kullanan Çetinyılmaz, Ankara ziyaretinin arkasındaki esas teşvikcinin Soma Kömürleri A.Ş olduğunu savundu. Soma Kömürleri ve Türkiye Maden İş Sendikası’nın işbirliği yaparak işçileri kalabalık şekilde Ankara’ya getirmesindeki amacın gövde gösterisi olduğuna işaret eden Çetinyılmaz, işverenle sendikanın ortak bir şekilde Soma Kömürleri’nin mal varlığındaki tedbirin kaldırılması için böyle bir yol denediğini dile getirdi ve “Şantaj” benzetmesi yaptı. Ankara’daki eylem planlarının normalde TKİ ve TBMM ziyareti olduğunu aktaran Çetinyılmaz “Ama şu an aldığım bilgiye göre oralara gidilmekten vazgeçildi. Çalışma Bakanlığı önünde eylem sonlandırılacak sanırım” dedi.

Yolculuk esnasında otobüste sendika yöneticileriyle tartışmalar yaşandığını paylaşan Çetiyılmaz sendikanın diğer maden ocaklardan da işçileri eyleme dahil etmek isteyerek kalabalık görünmeyi hedeflediğini ifade etti. Çetinyılmaz öte yandan Soma faciasından bu yana maden ocaklarında herhangi bir önlem alınmamasına da sitem etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir