TBMM Başkanlığı için adaylar belli oldu

İlki 30 Haziran'da yapılacak Meclis Başkanlığı seçimleri için AK Parti'nin adayı dışında başkan adayları belli oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM, yeni milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Meclis Başkanı'nı belirleyecek yeni bir seçim maratonuna hazırlanıyor. Meclis başkanlığına aday olanlar 27 Haziran Cumartesi gece yarısına kadar başvuruda bulunabilecekler. TBMM başkanı için birinci ya da ikinci turda 367 milletvekilinin oyu aranacak. Bu desteğin sağlanamaması halinde üçüncü turda adaylardan birinin 276 oy alması yeterli olacak. Bunun da olmaması halinde ise en çok oyu alan iki aday arasında yapılacak dördüncü tur seçimde fazla oy alan aday Meclis başkanı olarak seçilmiş olacak.

HDP'nin adayı  Dengir Mir Mehmet Fırat

Öte yandan Meclis'e giren siyasi partiler Meclis Başkanlığı seçimleri için adaylarını belirledi. Başkan adayını ilk belirleyen HDP oldu. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin TBMM Başkanlığı için Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday göstereceğini açıkladı.

Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu'nun teklifini kabul etti

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında toplandı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, Meclis Başkanı adayının kim olacağı konusu görüşüldü.Deniz Baykal'ın adaylığı konusunda mutabakat sağlandı. Toplantı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da en yaşlı milletvekili olması nedeniyle geçici Meclis Başkanı olan Deniz Baykal'ı makamında ziyaret etti.

Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ''Umarım Baykal'ın geçici başkanlığı kalıcı hale gelir. Milletvekili arkadaşlarımız Baykal'ın Meclis Başkanlığı'na aday olmasını istiyor, ben de bu konuda kendisinden ricada bulundum. Baykal, Meclis Başkanlığı adaylığımızı kabul etti'' dedi.

Baykal da adaylık işlemlerine başladıktan sonra destek için siyasi partileri ziyaret edeceğini söyledi. Baykal, seçilmesi durumunda tarafsız bir Meclis Başkanı olacağını söyledi.

MHP, 'Ekmeleddin İhsanoğlu' dedi

HDP ve CHP'nin ardından MHP'de kararını verdi. MHP'nin Meclis Başkanlığı için adayı Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. İhsanoğlu, dilekçesini de Meclis Başkanlığı'na sundu.

71 yaşındaki İhsanoğlu, 10 Ağustos 2014'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine CHP ve MHP'nin 'çatı aday'ı olarak girmişti. Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51.7 ile cumhurbaşkanı seçilirken, İhsanoğlu yüzde 38.4, Selahattin Demirtaş ise yüzde 9.7 oranında oy almıştı.

AK Parti'de Nabi Avcı öne çıkıyor

AK Parti cephesi ise Meclis Başkanlığı için henüz adayını açıklamadı. Edinilen bilgilere göre AK Parti'de adaylığa en yakın isim Nabi Avcı.

Seçim 30 Haziran'da

Sonucu merakla beklenen Meclis Başkanlığı seçiminde ilk iki tur seçimi 30 Haziran Salı günü yapılacak. Gerekirse 3. ve 4. tur seçimi 1 Temmuz Çarşamba günü gerçekleşecek.