TBMM Genel Kurulu toplandı

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Hakkari ve Şırnak'ın il olarak kalması, Yüksekova ve Cizre'nin de sınır ticaretini canlandırılacak şekilde il statüsüne kavuşturulması doğru olacaktır." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

Gündem dışı söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının mağdurları oluştuğunu iddia ederek, halkın huzuru ve bireysel şahsiyetlerine zarar gelmemesi için sorumlu olanlarla olmayanların ayırt edilmesinin önemine dikkati çekti.

15 Temmuz FETÖ'nun darbe girişimine ilişkin söz alan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mehmet Demir de teşebbüsün asıl amacının Türkiye'nin işgali olduğunu belirterek, milletin vatan sevdasıyla gövdesini "hayasızca akınlara siper" ettiğini söyledi.

FETÖ'nün kendisini sinsi bir hastalık gibi uzun süre gizlediğini vurgulayan Demir, "İhanet girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, gerek iktidar gerek muhalefet partileri gerekse toplumun farklılık arzeden bütün bileşenleri vatan hainleri karşısında kararlı bir tutum sergilemiştir. Siyasi rekabetler bir kenara bırakılmış, siyasi tarihe geçecek bir not düşmüşlerdir." diye konuştu. 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili gündem dışı söz alarak, Türkiye'nin üzüm üretiminde dünyada altıncı, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ise birinci sırada olduğunu söyledi. 

Üzüm üreticilerinin güneş yanıkları nedeniyle zarara uğradıklarını ve TARSİM sigortasının güneş yanıklarından oluşan zararı karşılamadığını dile getiren Akçay, sigorta kapsamlarının genişletilmesi gerektiğini, zararların dekar başına verilecek destekleme ödemeleriyle telafi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Akçay, üzüm rekoltesi hesap ve tahmininde devletin etkili olmasını isteyerek, Üzüm Müdahale Kurulu oluşturularak fiyat dalgalanmalarının engellenmesi gerektiğini belirtti.

Gündem dışı konuşmalardan sonra yerinden tekrar söz alan Akçay, darbe girişiminin ardından geçen sürede 17 askerin terörle mücadelede şehit düştüğünü anımsatarak, "Her türlü teröre karşı irademizi net şekilde ortaya koymalıyız. İster FETÖ, ister PKK, ister IŞİD olsun son terörist teslim alınıncaya kadar terörle mücadele kararlılıkla devam etmelidir." dedi. 

Darbe girişiminin önceden haber alınması konusunda istihbarat zafiyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından dile getirildiğini aktaran Akçay, "MİT Müsteşarı neden hala görevinde tutuluyor? Sayın Başbakan buna cevabında diyor ki 'bizim için işlerin önceliği var'. Bu kişi işlerini yapmadıysa hala hangi işleri yapıyor? İstihbarat zafiyetine sebep olan yönetim zafiyetine yönelik adımları bir an önce atmalıdır." diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Hakkari ve Şırnak'ın isimlerinin değiştirilerek ilçe statüsüne dönüştürülmesini eleştirerek, bu kararın bölge halkına sorulmadan alındığını ve kararı kınadıklarını ifade etti.

Cizre ve Yüksekova'nın da ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeleri için değil güvenlik ve askeri politikaların hayata geçirilmesi için il statüsüne kavuşturulduğunu savunan Baluken, "Demokratik, barış, ekonomik kalkınma amacını güvenlik amacına teslim edilen bu düzenleme halklarımıza katkı sağlamayacaktır. Hakkari ve Şırnak'ın il olarak kalması, Yüksekova ve Cizre'nin de sınır ticaretini canlandırılacak şekilde il statüsüne kavuşturulması doğru olacaktır." ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de kanun hükmünde kararnamelerle işten çıkarmaların cadı avına dönüştüğünü öne sürerek, şehir tiyatrolarında çalışan tiyatrocuların FETÖ terör örgütüyle ilişkilendirilerek açığa alınmalarını eleştirdi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise FETÖ terör örgütüyle mücadelede görevden almalara ilişkin "kurunun yanında yaşta mı yanar, cadı avı mı oldu" endişelerinin dile getirildiğini anımsatarak, "Darbecilerle net, somut mücadele etmek istiyoruz. Kimsenin ekstra burnu kanamasın, mazlumun hakkı doğmasın istiyoruz. Şu anki darbenin yoğunluğu, sıkıntının büyüklüğü gözönünde bulunduğunda biraz daha anlayışla davranıp, adaletin beraberce tesis edilmesi kanaatindeyim. Bir hata varsa düzeltilmesi gerekir, ancak 'kurda merhamet kuzuya zulümdür'." değerlendirmesinde bulundu.