TBMM özel oturumunda sistem tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan 23 Nisan özel oturumunda yapılan konuşmalarda Başbakan Yıldırım ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu arasında sistem değişikliği tartışması yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla İsmail Kahraman'ın başkanlığında özel gündemle toplandı.

Genel Kurul'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve çok sayıda milletvekili katıldı.

Konuşma yapan Başbakan Yıldırım Binali Yıldırım, Meclis'in dünyadaki tek "Gazi Meclis" olduğunu söyledi.

Binali Yıldırım konuşmasında, "Milli egemenlik demokrasiyle anlamlıdır. Milli iradeyi zayıflatmaya yönelik bütün girişimler gayrımeşrudur. Bu girişimler milletimize ağır bedeller ödetmiştir. Milli egemenliği çiğnetmemek, milletin egemenliğini korumak bu meclisin görevidir" dedi. 

Kılıçdaroğlu: Yanıt verme tenezzülünde bulunmayacaklar

Yıldırım'dan sonra CHP Lideri Kılıçdaroğlu kürsüye geldi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Mustafa Kemal Atatürk’e göre, 23 Nisan Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve dönüm noktasıdır. Milli mücadeleyi yönetmesi nedeniyle gazi meclis ünvanına sahip olan TBMM, hükümetin denetlenmesi görevini sürdürdü. Meclis, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik dönemlerinde dahi denetimden ödün vermedi. En zor koşullarda Meclis, hükümeti denetleme görevini yapmıştır. 

YSK tarafından meşruiyeti tartışmalı hale getirilen mühürsüz seçimle bizler bu kürsüye çıkıp bir bakana sözlü soru soramayacağız. Soru sorsak dahi bizlere yanıt verme tenezüllünde bulunmayacaktır.

Rahatsız olduğunuzu vicdan azabı çektiğinizi biliyorum ama beni dinlemek zorundasınız. Hiçbir kimse TBMM’yi fesh edemez. Ben bu Meclis’in itibarını korumak zorundayım.

Yıldırım tekrar kürsüye geldi

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından söz isteyen Başbakan Yıldırım, yeniden kürsüye geldi.

Yıldırım, şöyle konuştu: Sayın Numan Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı olarak atandığında milletvekili değildi. Seçilmemişti ve Başbakana vekalet etti. Yürütme görevini yapan Cumhurbaşkanı, vekaletini istediği çalışma arkadaşlarından birine verebilir. Yeni değişiklikte bu da Cumhurbaşkanı'nın yardımcısıdır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, Cumhurbaşkanı'nı seçen de millettir.

İkinci husus Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i feshetmesi. Kampanya sürecinde dilimizde tüy bitti, karşılıklı olarak yeni bir seçime gidilir. Bu Meclis iki kere feshedilmiştir biri 1960'da biri 1980'de.

Kılıçdaroğlu da ikinci kez söz aldı

Bir kez daha kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın Numan Kurtulmuş örneğine şu şekilde yanıt verdi: "Hükümet parlamentoya geldi, güvenoyu aldı. Kim gücünü milli iradeden almıyorsa reddediyoruz. Bal gibi fesih yetkisi var, biz buna karşıyız." ifadesini kullandı.