TCMB, kur endekslerini güncelledi

Merkez Bankası reel efektif kur endekslerini güncelledi ve ülke kapsamını genişleterek, ülke ağırlıklarını yeniledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası, reel efektif kur endekslerini güncelleyerek, uluslararası kuruluşlar tarafından da izlenen yöntemle ülke kapsamını genişletti ve ülke ağırlıkları yeniledi.

Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, değişen uluslararası ticaret yapısı reel efektif döviz kuru endekslerinin Türkiye;nin ticaret yaptığı mal ve ülke yelpazesini yansıtacak şekilde güncellenmesini gerekli kıldığı duyuruldu.

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası resmi internet sitesinde (www.tcmb.gov.tr) Yayınlar / Süreli Yayınlar / Reel Efektif Döviz Kuru alt başlığında yayınlanan ve EVDS veri tabanından zaman serisi olarak ulaşımı sağlanan reel efektif kur endekslerinin bu çerçevede güncellendiği belirtildi.

Buna göre, söz konusu güncellemede uluslararası kuruluşlar tarafından da izlenen yöntem benimsenerek ülke kapsamı genişletildi ve ülke ağırlıkları yenilendi.

Bu kapsamda; eski serilerde reel efektif döviz kuru endekslerinin ağırlık hesaplanmasında 1988-1990 dönemine ilişkin ticaret akımları kullanılırken, yeni endekslerde 2006-2008 dönemi ticaret verileri kullanıldı.

Eski endeks ağırlıklarının oluşturulmasında 19 adet ülke kapsanmakta iken yeni endekslerde ülke sayısı TÜFE bazlı endeks için 36'ya, ÜFE bazlı endeks için ise 31'e çıkarıldı.

Yeni serilerde, TÜFE ve ÜFE bazlı endekslere ek olarak birim iş gücü bazlı reel efektif döviz kuru endeksi türetilirken, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ülke ağırlıkları hesaplamalarına dahil edilen gelişmiş ve gelişmekte olan ülke grupları için ayrı ayrı hesaplandı.

Yeni serilerde TÜİK'in 2003 yılından itibaren yayımlanmaya başladığı mevcut tüketici fiyatları endeksi verileri ile uyumlu olacak şekilde endeksin 2003 yılı ortalaması baz alındı.