TEB: Sorumlu biz olmayacağız
Çolak, ilaç alım protokolünü tek taraflı fesih kararıyla ilgili açıklama yaptı
ANKARA - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, SGK'nın bugün itibarıyla TEB ile 19 Ocak 2009 tarihinde imzaladığı ilaç alım protokolünü tek taraflı fesih kararıyla ilgili, "Fesih tarihi 16 Ocak 2010 olacaktır. Bu süre içinde hastalarımız eczanelerimizden ilaç almaya devam edebilecektir. Bu tarihten sonra 'sözleşmezlik dönemine' geçildiğinde vatandaşın ilaca ulaşamamasının sorumlusu biz olmayacağız" dedi.
Çolak, TEB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, SGK'nın protokolü feshetme kararının ciddi sorunlara yol açacağını söyledi.
SGK'nın, bazı basın organlarında ifade edildiği gibi bazı eczanelerin değil tüm eczanelerin sözleşmesini feshedeceğini dile getiren Çolak, "Çünkü eczacı adına sözleşme yapma yasal yetkisine sahip olan TEB'dir. Dolayısıyla SGK, TEB ile ilaç alım protokolünü feshetmiştir. Yani tüm eczanelerle feshedilmiştir" açıklamasını yaptı.
Çolak, 16 Ocak 2010 tarihinden sonra "sözleşmezlik dönemine" geçildiğinde vatandaşın ilaca ulaşamamasının sorumlusunun da kendileri olmayacağını belirtti.
Erdoğan Çolak, 29 Aralık Salı günü Türkiye genelinde tüm eczacı oda başkanlarıyla Ankara'da bir toplantı yaparak nasıl bir yol izleyeceklerinin belirleneceğini kaydetti.
Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bugün itibarıyla TEB ile Ocak 2009'da imzaladığı ilaç alım protokolünü tek taraflı fesih kararının "eczacılarla tek tek sözleşme yapmaya yönelik bir hamle" olduğunu; ancak TEB'i aradan çıkararak bu şekilde sözleşme yapmasının mümkün olmadığını bildirdi.
Çolak, TEB merkez heyeti ile birlikte genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, SGK'nın fesih işlemini, gerekçe göstermeksizin fesih yapmaya imkan veren "protokolün 10.1 maddesine dayandırdığını" söyledi.
"Kimsenin gücü yetmeyecek"
Bir gazetecinin, "SGK'nın adım atmaması üzerine SGK ile bire bir sözleşme yapması noktasına mı gidecekler?" sorusu üzerine Çolak, "1 aylık bir geçiş süreci vardır. Bugün, SGK, TEB ile sözleşme yapmadığını bildirmiştir. Bu da eczacılarla tek tek sözleşme yapmak istediği anlamına gelebilir. Çünkü, başka türlü ilacı temin edip vatandaşa ulaştıramaz. Ancak bu sorunları çözmek değildir. Eczacılarımızı tek tek sözleşmeye yapmaya zorlamaktır. Bunun için bir takım öneriler geliştirecektir, ama eczacılarımız bu yöntemlerin hiçbirisine boyun eğmeyecektir ve karşılığı da sözleşmesizlik olacaktır. SGK, sözleşme yapmak istiyorsa, bu sözleşmenin merkezi TEB'dir. TEB'i aradan çıkararak tek tek sözleşme yapma şansı yoktur" diye konuştu.