Tek problem cari açık

Şimşek, "Sağlam stratejiyle orta uzun vadede cari açığı makul düzeylere çekecek bir uygulama içindeyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Cari açık Türkiye'nin makro resminde problemli tek boyut şu an itibariyle. Sağlam stratejiyle orta uzun vadede cari açığı makul düzeylere çekecek bir uygulama içindeyiz" dedi.

Şimşek, CNBC-e televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Şimşek, bütçe çalışmalarının son hızıyla devam ettiğini belirterek, "Yetişmesi (17 Ekim) için gerekeni yaptık. Şu anda çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Hafta sonları dahil çalıştık, bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Cari açığın şu an itibariyle Türkiye'nin makro resminde problemli tek boyut olduğunu ifade eden Şimşek, sağlam stratejiyle orta ve uzun vadede cari açığı makul düzeylere çekecek bir uygulama içinde olduklarını kaydetti.

Bu senenin, OECD ülkelerinin ortalama bütçe açığının yarısına yakın bir bütçe açığıyla bitirileceğini belirten Şimşek, "Kriz öncesi yüzde 2 civarıydı. Onu da 2012'ye, 2013'e doğru yakalayacağımıza inancım tamdır" dedi.

Yüzde 4,9 olan hedefin altında kalacağız

Şimşek, bütçe çalışmalarının son hızıyla devam ettiğini belirterek, "17 Ekim'e yetişmesi için gerekeni yaptık. Şu anda çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Hafta sonları dahil çalıştık, bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Bu sene bütçe açığının milli gelire oranında OECD ülkelerinin ortalamasının yaklaşık yüzde 8.8 olacağını kaydeden Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'ye ilişkin ise bir rakam vermek istemediğini belirtti. Rakamı yakında açıklayacaklarını bildiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Bizim öngörümüz yüzde 4,9'dur. Daha doğrusu hedefimiz yüzde 4,9. Ama bu hedefin altında kalacağız. Dolayısıyla biz yinede OECD ülkelerinin ortalama bütçe açığının yarısına yakın bir bütçe açığıyla bu seneyi bitirmiş olacağız.

Bütçe açığını yüzde 2'nin altına düşürmek. Kriz öncesi yüzde 2 civarıydı. Onu da 2012'ye, 2013'e doğru yakalayacağımıza inancım tamdır. Biz orta vadeli bir perspektif ortaya koyacağız zaten. Henüz biz nihai şeklini vermeden benim burada rakamlar konusunda yorum yapmam doğru olmaz. Ama gerek bütçe açığında gerekse borcun milli gelire oranında Türkiye Avrupa'daki diğer ülkelere oranla pozitif anlamda ayrıştı.

Türkiye hakikaten çok etkileyici performans ortaya koyuyor. Bunda büyümenin, güvenin katkısı çok büyük. Bütün bunlar bu sürece katkıda bulunuyor. Birçok göstergede biz kriz öncesine döndük. Batıda hala kötüleşme devam ediyor."

Türkiye, kuru piyasaya bırakmış durumda

Şimşek, değerli TL konusunda kabinede görüş birliği bulunup bulunmadığına ilişkin soruya karşılık, kurun, faizler, ücretler, enflasyon gibi çok önemi bir sinyal, etken olduğunu, bunun yadsınamayacağını belirterek, "Ancak karmaşık bir konudur, genelde bu konularda yorum yapmak, benim açımdan en azından doğru olmaz. Orada yapılması gereken yine uzun vadeli temel değişkenler anlamında neler yapılabilir bunlara yoğunlaşmak, kuru şu anda zaten Türkiye piyasaya bırakmış durumda" dedi.

Faizler konusundaki soru üzerine de Şimşek, faizlerin önemli ölçüde indiğini, Türkiye'nin şu anda reel faizlerin negatif olduğu nadir ülkelerden biri olduğunu kaydetti. "Türkiye'nin geçmişle karşılaştırılamayacak kadar iyi bir konumda bulunduğunu, risk algısının çok olumlu yönde değiştiği, risk priminin düşük olduğunu" anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Faizlerin daha düşmesi, tabii ki enflasyon, bütçe dinamikleriyle, Türkiye'nin orta-uzun vadeli görünümüyle ilişkili. Bizim bunlarda iyileşmenin devam edeceğine dair inancımız son derece güçlü. Ancak kısa vadede belirleyici olan faktör fon akışıdır. O da biraz, kısmen de olsa dünya ekonomik görünümüyle yakından ilişkilidir. Dünyada bir miktar yavaşlama söz konusu, bu risk iştahını kısmen sınırlıyor. Onun getirdiği etkiler var."

Bu konularda ilginizi çekebilir