Tekel birasının satışına yargı freni

Danıştay, Tekel birasının, Anadolu Efes'e devir işlemine izin veren kararın yürütmesini durdurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Danıştay 13. Dairesi, Tekel birasının, Anadolu Efes Sanayi ve devir işlemine izin veren Rekabet Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Mey Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş mülkiyetinde bulunan "Tekel Birası" markasının Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş'ye devrine izin veren Rekabet Kurulu'nun 25 Ağustos 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açıldı.

Danıştay 13. Dairesi, Kurul kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Dairenin kararında, birleşme ve devralmalara izin vermenin, Rekabet Kurulu'nun görev ve yetkileri arasında sayıldığı belirtilerek, ilgili mevzuatla birleşme ve devralmaların, "Piyasada rekabeti önemli ölçüde azaltacak şekilde hakim durum yaratması veya birden fazla teşebbüssün piyasadaki hakim durumun daha da güçlendirilmesi halinde yasaklanacağının" hükme bağlandığı kaydedildi.

Kararda, dava konusu Rekabet Kurulu kararıyla, manevi değer taşıyan eski bir markanın devralma ile tekrar tüketicilere sunulmasının, Türkiye'nin ilk birası "Tekel Birası"nın pazara tekrar sunulmasının, Efes'in hakim durumunu güçlendirmeyeceği gerekçesiyle devre izin verildiği ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir