Teknogirişim hibe desteği başvurusunda son gün 20 Şubat
MUZAFFER BARIŞ MORGÜL / Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müfettişi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 5746 sayılı Ar-Ge Kanunu’nda (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun) yer alan en önemli destek mekanizmalarından “Teknogirişim Sermayesi Desteği” için talep toplamaya başladığını, bu hafta itibariyle duyurmuş bulunmaktadır.
Teknogirişim Sermayesi Desteği programı, ülkemizin sahip olduğu iyi eğitimli nitelikli gençlerin teknoloji ve inovasyona dayalı iş fikirlerini, katma değeri yüksek girişimlere; Bakanlık tarafından desteklenmesi uygun bulunan bir iş planı çerçevesinde, nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmelerini teşvik etmek için düzenlenmiştir.
Kimler başvurabilir?
Kısa süre içerisinde popüler olan ve Ar-Ge Kanununda düzenlenen ve Teknogirişim Sermayesi Desteğine:
1- Örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenciler,
2- Yüksek lisans veya doktora öğrencileri,
3- Lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok beş yıl önce almış kişiler, başvurabilmektedir. Adayların online olarak proje fikirlerini göndermeleri yeterli olup, iş fikirleri (projeler) alanlarında uzman öğretim üyelerinden oluşan panellerde değerlendirilmekte, proje sahiplerince panellerde sunum gerçekleştirilmekte ve en önemlisi başvurusu onaylanarak hibeden yararlanan iş fikri sahiplerinin projesi başarılı olsa da olmasa da verilen hibe kendilerinden geri talep edilmemektedir.
Desteğin süresi, miktarı
Desteklenmesi uygun bulunan girişimcilere, işletmesini kurduktan sonra teminat alınmaksızın ve hibe olarak en fazla 100 bin TL destek verilmektedir. Desteğin süresi 1 yıl olup, hibe niteliğindeki ödemeler bir iş planı çerçevesinde ve dönem raporlarının iş planına uygun olarak yürütüldüğünün denetimi sonrası yapılmaktadır.
Desteklenmesi uygun görülen iş fikri sahiplerinin kabul yazısının bakanlık tarafından kendilerine tebliğ edilmesini müteakip işletmelerini kurmaları ve işletmeyi tek başına temsil ve ilzama yetkili olduklarını Ticaret Sicil Gazetesi ile belgelemeleri gerekmektedir.
Desteklenen kişiler şirket kurduktan sonra Bakanlığa müracaatlarını yapmakta ve Bakanlıkça kendilerine avans olarak 50 bin lira nakit verilmekte, ardından 6 aylık bir izleme sürecinden sonra proje başarılı yürür ise ikinci 50 bin liralık dilim de altıncı ayın sonunda verilmektedir.
Desteklenen giderler
Teknogirişim Sermayesi Desteği kapsamında 100 bin TL hibe tutarının yanı sıra, proje bütçesinde desteklenecek gider kalemleri, Ar-Ge Kanunu Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Buna göre:
Ar-Ge indirimi: Bu destekten yararlanan işletmelerce gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı 31/12/2023 tarihine kadar Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10’uncu maddesine göre kurum kazancının ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesi uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılmaktadır. Ayrıca ilgili dönemde kazancın yetersizliği nedeniyle indirim konusu yapılamayan ArGe indirimi tutarı sonraki hesap dönemlerine devredilmekte ve Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamındaki harcamalar Vergi Usul Kanunu’na göre aktifleştirilmek suretiyle amortisman yoluyla itfa edilebilmektedir.
Gelir vergisi stopajı teşviki: Bu destekten yararlanan işletmelerde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretlerinin doktoralı olanlar için %90’ı, diğerleri için %80’i gelir vergisinden müstesnadır.
Sigorta primi desteği: Teknogirişim sermaye desteğinden yararlanan işletmelerde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, 5 yılı aşmamak üzere Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır.
Damga vergisi istisnası: Ar-Ge Kanunu kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kâğıtlardan damga vergisi alınmamaktadır.
Belgelerin son teslimatı 27 Şubat
2015 yılı Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı ön başvuruları 02 Şubat - 20 Şubat 2015 tarihleri arasında elektronik ortamda alınmakta olup, ön başvuruların online olarak https:// biltek.sanayi.gov.tr sitesinde yer alan Ar-Ge web portalı üzerinden e-devlet şifresi ile yapılması ve ardından çıktısının alınıp ekleri ile birlikte ıslak imzalı olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekmektedir. Islak imzalı olarak sunulması gereken belgeler için son tarih 27 Şubat 2015, saat 17.30’dur.
2014 yılı itibariyle, 2008 yılından bu yana iş fikri olan 1034 kişiye sermaye desteği verilmiştir. Geçen sene programa yaklaşık bin 700 müracaat olmuş buna karşılık 284 kişi panelleri başarı ile tamamlayarak destek almaya hak kazanmıştır.
Teknogirişim Sermayesi Desteği Programından sonra işini daha da geliştirmek isteyen kişilerin TÜBİTAK’ın 1512 kodlu Girişimcilik Aşamalı Destek Programına başvurmaları yerinde olacaktır. Zira söz konusu program çerçevesinde 550 bin liraya kadar yüzde 75’i hibe olmak kaydıyla destek verilmektedir.