Teknoloji pazarında büyüme devam etti

Teknoloji ürünleri pazarı, 2014'ün ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.8 büyüyerek 8.3 milyar lira ciroya ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - GfK TEMAX tarafından yapılan araştırmaya göre, ocak sonu itibariyle yürürlüğe giren taksit sınırlaması pazar üzerinde etkili olurken, ürün kategorileri düzeyinde büyümeye en yüksek katkı akıllı telefon ve tablet bilgisayarlardan geldi. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı ise 2014'ün ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.8 büyüyerek 8.3 milyar lira ciroya ulaştı. 

Yılın ilk çeyreğinde telekom sektörü yüzde 33 büyüyerek 3.2 milyar lira ciro elde etti. Onu, sırasıyla küçük ev aletleri, büyük beyaz eşya, bilişim teknolojileri, tüketici elektroniği, ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri takip etti. Görüntüleme sektörünün cirosu ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 36 azaldı. 

Akıllı telefon pazarında, taksit uygulaması kaldırılmadan son kez yararlanmak isteyen tüketiciler nedeniyle ocak ayı satışlarında "suni bir artış" gözlendi. Akıllı telefon pazarında şu ana kadarki en yüksek satışlar ocakta gerçekleşti. Şubatta ise adetsel olarak satışlarda ocak ayına göre yüzde 30'ün üstünde azalma kaydedildi. Mart ayı ise şubata göre biraz daha iyi geçse de seviye olarak 2013'ün ikinci yarısındaki satışların altında kaldı. 

Bigi teknolojileri sektörü, 2014'ün ilk çeyreğinde geçen senenin ilk çeyreğine göre cirosal olarak yüzde 3,9 büyüdü. Büyüme ağırlıklı olarak tabletlerden kaynaklandı. Tablet kategorisinde geçen senenin ilk çeyreğine kıyasla adetsel yüzde 86, cirosal yüzde 61 büyüme gerçekleşirken, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda azalma oldu. 

İlk çeyrekte beyaz eşyaya 1.6 milyar lira 

Büyük beyaz eşya sektörü, birinci çeyrekte 1.6 milyar liralık ciro ile geçen yıl ilk çeyreğe göre yüzde 7.9 büyüme gösterdi. Sektöre en büyük katkı bir önceki döneme göre yüzde 15 büyüyen çamaşır makinelerinden gelirken, bulaşık makinelerinde küçülme görüldü. 

Tüketici elektroniği sektörü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 büyüyerek 1.15 milyar liraya ulaştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir