”Teknoloji temelli sanayi modeli 'yeni ahilik' temelinde olacak”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "Ahilik Haftası" dolayısıyla açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, teknoloji temelli bir sanayi modelini hayata geçirme çabasında hareket noktasının, Anadolu'da canlanan 'yeni ahilik' anlayışı temelinde olacağını bildirdi.

Ergün, "Ahilik Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, ahiliğin yardımlaşmaya, milli birlik ve beraberliğe, karşılıklı saygı ve sevgiye dayanan, sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya dayalı, meslek ahlakına sıkı sıkıya bağlı, köklü, sağlam, düzenli bir toplum kurmak isteyen esnaf teşkilatlanması olduğunu belirtti.

Ahilik teşkilatının, sosyal hayatın düzenlenmesinden, iktisadi hayata ve vatan savunmasına kadar, millet olmanın tüm özelliklerini içinde barındıran, Türk milletine  has sosyal ve ekonomik bir sistem olduğunu ifade eden Ergün, Ahilik Teşkilatı'nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli'nin, Ahilik Teşkilatı'nı "ahilik, bir insan bilimidir" diye tanımladığını kaydetti.

Ahiliğin, ortaya koyduğu temel ilkelerle, toplumu kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini özümseyen bir sistem olduğunu belirten Ergün, şu görüşleri ifade etti:

"Günümüzde, aynı anlayışı esnaf ve sanatkârlarımızda da görüyoruz. Ahiliğin ruhuna uygun olarak kendi sermayesi ve alın teriyle üretim yapan esnaf ve sanatkarlarımız, ülkemizin birlik ve beraberliğine, milli ekonomimize güç katarak, bugün de Ahi Evran ve Ahilik Kültürü'nü temel alan bir yaklaşımı benimsemiştir. Bütün bu yönleriyle Ahilik geleneği, iktisadi zihniyetin kurumsallaşmış şekli olarak geçmişten bugüne ışık tutmaya devam etmektedir. Teknoloji temelli bir sanayi modelini hayata geçirme çabamızın hareket noktası, Anadolu'da canlanan 'yeni ahilik' anlayışı temelinde olacaktır."

Bu hedef doğrultusunda yüksek teknolojiye dönük altyapıyı Anadolu'nun Yeni Ahileri'nin hizmetine sunma sözü verdiklerini belirten Ergün, söz konusu desteğin Anadolu insanının ahlakı ve çabasıyla bambaşka bir ekonomik zihniyetin inşasını sağlayacağını kaydetti.