Tekstilde hedef 8 milyar dolar

Yılın ilk 7 ayında 4,7 milyar dolarlık ihracat yapan sektör yıl sonuna kadar rakamı 8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Geçen yıl 6,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan Türk tekstil sektörünün, bu yılın 7 aylık döneminde 4,7 milyar dolarlık ihracat yaptığı ve yıl sonunda 8 milyar doları yakalamayı hedeflediği bildirildi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nden (UTİB) alınan bilgiye göre, birliğin 7 aylık dönemdeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artışla, 666 milyon 641 bin dolara yükseldi.

Bu dönemde Amerika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 40, Afrika ülkelerine yüzde 30, Orta Doğu ülkelerine yapılan yüzde 30, Avrupa Birliği ülkelerine ihracat ise yüzde 28 oranında artış gösterdi.

Birliğin ihracatında ilk sırayı 443 milyon 61 bin dolarla dokuma kumaşlar alırken, bu mal grubunda geçen yıla göre artış yüzde 26 olarak gerçekleşti.

Suni-sentetik iplikler ihracatı yüzde 48 artışla 50 milyon dolar, pamuklu ev tekstili ihracatı yüzde 44 artışla 53 milyon 838 bin dolara ulaştı.

Ülke geneli tekstil ihracatı ise Temmuz ayında yüzde 16,2 artışla 626 milyon dolara, 7 aylık dönemde ise yüzde 29,8 yükselişle 4 milyar 727 milyon dolara çıktı.

Hedef 2008 rekorunu kırmak

Tekstil sektörü, toplam ülke ihracatında 132 milyar dolarla rekorun kırıldığı 2008'deki rakamını (6,8 milyar dolar ihracat) bu yıl geçmeyi hedefliyor. Sektör, yıl sonunda 8 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalamayı planlıyor.

UTİB Başkanı İbrahim Burkay, 7 aylık ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat artışı yakaladıklarını söyledi.

Nisan, Mayıs, Haziran aylarında Türkiye ihracatı yüzde 20 artış sağlarken tekstildeki artışın yüzde 30'u bulduğunu ifade eden Burkay, Temmuzdaki yükselişin biraz düşük kaldığını anlattı.

Gidişata göre yıl başında belirledikleri ihracat hedefini yakalayacaklarını düşündüklerini dile getiren Burkay, şunları kaydetti:

''2011 yılında, 2008 yılındaki ihracat rekorunu geçme hedefi var. Tekstil sektörü ihracatı, 2010 yılında 6,5 milyar dolardı. Bu yıl 8 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirecek. İyi bir ihracat artışı yakalanacağı görülüyor. 2010 yılında ihracat yapan 75-80 ülke var dünyada. Türkiye'yi gruplandırdığımız ülkelere bakarsanız Japonya, Kore, Endonezya ve Çin gibi ülkeler yüzde 30'un üzerinde ihracat performans artışları var. Türkiye'de cari açıktan söz ediliyor. Nasıl kapatılacağından söz ediliyor. Rekorlar kırıyoruz. Önümüzdeki 50 yılda dünyaya yön verecek ülkelerde aynı potada değerlendirirsek Türkiye'nin, bazı eksiklikleri var. Türkiye, bugün yüzde 20 performans sergilerken ithalatta daha fazla artış oluyor.''

Burkay, Türkiye'nin ihracatta Çin ve Endonezya gibi artış performansını yüzde 30'un üzerine çıkarması gerektiğini belirterek, bunun için ihracata odaklanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir