Tekstilde teşvikin olmazsa olmazları
Hüsnü PERVANE / Ortadoğu Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD) Genel Başkanı
Geçtiğimiz günlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sanayii geliştirmek, düşük kur ve yüksek faiz arasında sıkışmış tekstil sektörünü canlandırmak amacıyla açıklanan tekstil eylem planı eksikleri ile de olsa memnuniyet verici. Nelerin eksik olduğuna gelince öncelikle batıdan Doğu ve Güneydoğu’ya gelecek yatırımların hazırlık ve üretimine geçiş aşaması için 2 yıllık bir süre verilmeliydi.
Teşvikin yatırım süresi de en az 10 yıl olmalıydı. Bu süre bölgeye gereken istihdam, kalkınma hamlesinin yakalanması için en asgari süredir. Yatırama hazırlık safhasında batıdan bölgemize getirilmesi planların
tesislere altyapısı düzgün OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisi yapılmalıdır. Söz konusu firmaların yatırım ve işletme sermayesi sıkıntısı çekmemeleri için kamu
veya özel bankalardan, hazineden süspanse edilerek düşük faizli ve uzun vadeli yatırım ve işletme kredileri sağlanmalı. Söz konusu işletmelerin en büyük üretim maliyeti payını oluşturan elektrik en düşük fiyata çekilmeli. Planlanan yatırımın temel amacı batıdaki tesislerin Doğu ve Güneydoğu illerine taşınması olduğundan çok fazla makine teçhizat alımı olmayacağı için yatırım maliyetlerinin çoğu inşaat giderlerine harcanacaktır. Yatırım teşvik belgelerinde KDV’den yararlanma konusu makine-teçhizat yerine inşaat olarak çıkartılmalıdır.
Bölgemizdeki yatırımlarımızın genel özelliği olan kayıtdışı işçi çalıştırmanın önüne geçmek için kesinlikle SSK desteğinin daha büyük oranda verilmesi gerekiyor. Bu süreçte kurumlar vergisi ve stopaj yüzde
33,5’ten yüzde 15’lere indirilmeli. KDV yeni bir uygulamayla daha düşük tutulmalı, ürün ilk işleme aşamasındaki zirai stopaj ve tescil ücretleri daha düşük oranlara çekilmeli. Ülkemizde maliyeti yüksek olan üretim hammaddelerinin ithalatının yapılması için de gümrük muafiyetine ihtiyaç duyulduğunu belirtmeliyim.
Yukarıda belirttiğimiz konular bir yatırımcı gözüyle baktığımızda özellik Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırım yapan, yapmaya çalışan iş adamlarımız için çok önemli ve olması gereken şartlardır.
Bölgeye yapılması planlanan tekstil sektörü yatırımının başarıya ulaşması için sorumlu bürokratlarımızın doğru uygulamalarına ihtiyaç var. Bölgeyle ilgili hiçbir zaman umudu tükenmeyen her zaman umutlu olan yatırımcı işadamları olarak bu süreçte iyi şeyler olacağına inanıyoruz. Bu düşüncemize ortak olmaları için diğer bölgelerde bulunan yatırımcı arkadaşlarımızı bölgede yatırıma davet ediyoruz.